بازنگری در کیفرهای بدنی در پرتو بازخوانی قاعده هم نشینی عقل و شرع

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه حقوق کیفری، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLG-14-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجعفر حبیب زاده

استاد گروه حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمدحسن مالدار

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

زهرا شوکتی احمدآباد

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی پردیس بین الملل دانشگاه تهران، کیش، ایران

چکیده

براساس قاعده ملازمه، عقل، حکم شریعت را و نیز شریعت، حکم عقل را تایید می کند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر قاعده یادشده در تکاپوی مشروعیت­بخشی به گذار از کیفرهای بدنی است؛ زیرا عقل انسان معاصر که در اسناد حقوق بشری تجلی یافته، کیفرهای بدنی را برنمی­تابد. دراین­باره، از آنجا که بر مبنای قاعده تلازم، یافته های عقل به­منزله حکم شریعت­اند و همچنین، شریعت هم گام و هم خوان با عقل است، باید احکام فقهی را در پرتو خوانش­های امروزین از مقاصد شریعت (جان، عقل، کرامت، انصاف، عدالت و...) بازخوانی کرد. زیرا درک انسان از این مفاهیم پویا­ است و باید به برداشت­های عقلایی هر نسل از این مفاهیم اهتمام ورزید. بنابراین، احکامی که امروزه مخالف با عقل محسوب می­شوند، به حکم شریعت باطل­اند. این راهکار موجب می شود که اولا؛ قاعده مورد بحث برای انسان امروز عینیت یابد و ثانیا؛ بتوان در چارچوب آموزه­های دینی در اجرای کیفرهای خشن بازنگری کرد.

کلیدواژه ها

قاعده ملازمه, حقوق بشر, کیفرهای تعذیبی, مقاصد شریعت, حدود و قصاص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.