تاثیر محتوای رطوبتی بر برخی از خواص فیزیکی و مکانیکی دانه زیره سیاه
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
- کد COI اختصاصی: MPEC02_075
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 71
نویسندگان
استادیار، گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت
چکیده
گیاهان دارویی منابع طبیعی ارزشمندی هستند که امروزه مورد توجه کشورهای پیشرفته قرار گرفته و به عنوان مواد اولیه جهت تبدیل به داروهای مفید برای انسان تلقی می شوند. یکی از مهمترین گیاهان دارویی کشورمان، زیره سیاه می باشد که در مناطق مختلفی از استان کرمان می روید. زیره سیاه، گیاهی دوساله از خانواده چتریان و بومی غرب آسیا، اروپا و شمال آفریقا است . این گیاه، دارای دانه هایی معطر است که در صنایع غذایی ، داروسازی و عطرسازی مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش برخی از ویژگی های فیزیکی بذر زیره سیاه شامل خواص هندسی (طول، عرض، ضخامت ، میانگین قطر هندسی و حسابی ، سطح و ضریب کرویت )، خواص ثقلی (چگالی توده و چگالی واقعی ) و خواص اصطکاکی (ضریب اصطکاک ایستایی ) دانه زیره سبز به صورت تابعی از محتوای رطوبتی مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان داد با کاهش محتوای رطوبتی از % ۳/۴۵ به % ۱۰ بر پایه خشک مقادیر میانگین طول، عرض، ضخامت ، قطر هندسی و حسابی به ترتیب از ۲۱/۴ به ۸۷/۳، ۵۶/۱ به ۰۴/۱، ۰۲/۱ به ۸۵/۰، ۹۴/۱ به ۵۷/۱ و ۰۳/۲ به ۶۷/۱ میلیمتر کاهش یافتند. همچنین با کاهش محتوای رطوبت از % ۳/۴۵ به % ۱۰، کرویت ، چگالی توده و چگالی واقعی از % ۳۹ به ۳۱ %، از ۳۳۷ به ۵۲۵ و از ۱۰۹۵ به ۸۷۵ کیلوگرم بر مترمکعب تغییر کردند . نتایج آزمایش نشان داد که ضریب اصطکاک استاتیکی با کاهش رطوبت کاهش یافت ، به طوریکه سطوح ورق گالوانیزه و چوب با مقادیر۵۴/۰ و ۷۸ /۰ به ترتیب کمترین و بیشترین ضریب اصطکاک ایستایی را در بیشترین سطح رطوبت داشتند. خواص مکانیکی شامل نیرو و انرژی گسیختگی همزمان با کاهش رطوبت اندازهگیری شدند؛ با کاهش رطوبت نیرو و انرژی گسیختگی افزایش یافت در این تحقیق مقدار نیرو از ۲۵/۴۵ به ۳۴/۷۶ نیوتن و انرژی گسیختگی زیره سیاه از ۶۷/۳۷ به ۳۶/۷۴ مگاژول افزایش یافت .کلیدواژه ها
گیاهان دارویی ، زیره سیاه، خواص فیزیکی ، خواص مکانیکی .مقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.