مروری بر اثرات گیاهان دارویی بر دام و طیور در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
  • کد COI اختصاصی: MPEC02_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 392
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان آهنی

دانش آموخته دکترای حرفه ای دامپزشکی ، گروه دامپزشکی ، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران

ویدا حجتی

دانشیار، گروه زیست شناسی ، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی ، دامغان، ایران

چکیده

طب سنتی دامی ، دانش بومی دامداران و عشایر مناطق مختلف می باشد که در درمان دامها از مواد طبیعی به خصوص گیاهان در دسترس، استفاده می کند. استفاده از گیاهان دارویی به جای آنتی بیوتیک ها به دلیل خواص چندگانه آنها در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های دام و طیور می تواند فواید زیادی داشته باشد. برای مثال این گیاهان برای از بین بردن شپش و انگل های جلدی ، درمان زخم های عفونی و عمیق و درمان کولیت و نفخ در دامها استفاده می شوند. شناخت پتانسیل های گیاهی هر منطقه راهی برای جبران کمبود منابع علوفه ای و استفاده بهینه از منابع خوراکی آن کشور می باشد. با توجه به تاثیر این گیاهان دارویی در تولید و سلامت دام و طیور، ضروری است تا از این منابع با ارزش در راستای بهبود راندمان تولید و کاهش مصرف داروهای شیمیایی در صنعت پرورش دام و طیور بهره برد. تحقیق مروری حاضر با هدف بررسی اثرات گیاهان دارویی مختلف بر دام و طیور ایران انجام شده است . برای این منظور از مقالات مرتبط داخلی و از پایگاههای دادهی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و Irandoc جستجو و جمع آوری اطلاعات انجام شد. در مجموع ۴۸ تحقیق با تاکید بر منابع جدید داخلی انتخاب شد. نتایج نشان می دهد که با اینکه گیاهان دارویی زیادی در جیره دامها مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج امیدبخشی هم در پی داشته اند ولی هنوز گیاهان دارویی زیادی نیز مورد مطالعه قرار نگرفته اند که در صورت بررسی می توانند به عنوان بخشی از رژیم غذایی یا دارویی بی خطر برای دامها و متعاقب آن انسان مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

گیاهان دارویی ، دامپزشکی ، دام، طیور، ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.