اثر تنش شوری بر فلورسانس کلروفیل و عملکرد سیاهدانه
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
- کد COI اختصاصی: MPEC02_038
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 133
نویسندگان
استادیار گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران
چکیده
این آزمایش در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر فلورسانس کلروفیل و عملکرد سیاهدانه در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار اجرا گردید. عامل اول چهار سطح شوری شامل S۰ (۰) (محلول هوگلند بعنوان شاهد)) ، S۱ (۵۰)، S۲ (۱۰۰) و S۳ (۱۵۰) میلی مول (حاصل از کلریدسدیم و کلریدکلسیم با نسبت ۲۰ به ۱، در محلول هوگلند) و عامل دوم نیز چهار ژنوتیپ سیاهدانه از تودههای محلی کاشمر، گناباد، زابل و شهرضا بودند. اندازهگیری مولفه های فلئورسانس کلروفیل بر روی جوانترین برگ کاملا باز شده (۲۰ روز بعد از گلدهی ) انجام گرفت . پارامترهای فلئورسانس کلروفیل (حداکثر عملکرد کوآنتومی فتوسیستم دو (Fv/Fm)، عملکرد کوآنتومی فتوسیستم دو (ΦPSII)، خاموشی فتوشیمیایی ((qp و مولفه خاموشی غیر فتوشیمیایی ((qN) و عملکرد دانه اندازهگیری شدند. اثر متقابل شوری و رقم بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار گردید. با توجه به نتایج بدست آمده توده محلی شهرضا که از نظر صفات ΦPSII، Fv/Fm، qp و عملکرد دانه در سطوح بالای شوری نسبت به سایر ارقام میانگین بالاتری داشت به عنوان رقم متحمل به شوری و توده محلی زابل که در سطوح بالای شوری پایین ترین رتبه در تمام صفات مورد بررسی بجز مولفه خاموشی غیر فتوشیمیایی (qN) را به خود اختصاص داده بود، به عنوان رقم حساس به شوری ارزیابی گردید.کلیدواژه ها
سیاهدانه ، شوری ، عملکرد، فلورسانس کلروفیلمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.