مروری بر اسطوخودوس با تاکید بر کاربردهای مختلف توسط مردم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
  • کد COI اختصاصی: MPEC02_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سادات مرکبی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی مرتع - گیاهان دارویی و صنعتی، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاهکاشان، کاشان، ایران.

منصوره قوام

دانشیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.

چکیده

گیاهان دارویی قرن هاست که توسط جوامع در سراسر جهان برای درمان بیماری ها و بهبود صنایع مختلف از جمله داروسازی ، عطرسازی ، مواد غذایی ، آرایشی -بهداشتی ، نساجی و ... استفاده می شود. از این رو امروزه مطالعه گیاهان دارویی و مرتعی اهمیت ویژه ای یافته است . در این تحقیق ، اسطوخودوس که با نام علمی Lavandula angustifolia Mill. شناخته می شود، از جنس Lavandula و خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است . این گیاه بومی ایران نیست اما در نقاط مختلف کشور کشت می شود. ترکیبات اصلی اسانس این گیاه لینالول و لینالیل استات هست . اسطوخودوس دارای خواص مختلفی از جمله ضدباکتری ، ضدسرطان، ضددرد، بهبود کیفیت خواب و ... می باشد. مردم محلی از روغن ، جوشانده و دمنوش این گیاه در درمان بهبود زخم ، آرامبخش ، سردرد، ضدسرفه و ... استفاده می کنند. رایحه درمانی یکی از روشهای درمانی رایج استفاده از روغن های فرار معطر است که سیستم عصبی را برای بهبود و درمان عملکرد ناحیه هدف تحریک می کند. تحریک سلول-های عصبی سیستم بویایی بصورت وابسته به نوع رایحه و ترکیبات آن، باعث آزاد شدن پیامهای مختلف می شود که می تواند اثرات ضددردی ، آرامبخشی ، خوابآوری و ضد انقباضی و ... را ایجاد کند. این تحقیق با جمع آوری اطلاعات از منابع مختلف و به روش کتابخانه ای انجام شده است . در نتیجه گیاه اسطوخودوس یکی از گیاهان اسانس دار و پرکاربرد در صنایع مختلف است که به علت ترکیبات شیمیایی قوی در اسانس و عصاره این گیاه خواص ضد اکسیدانی و فنول و فلاونوئید آن را در پی دارد.

کلیدواژه ها

اسطوخودوس، اتنوبوتانی ، گیاه دارویی ، رایحه درمانی ، فعالیت بیولوژیکی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.