کنترل زیستی قارچ Fusarium graminearum عامل بلایت خوشه گندم با باکتری Curtobacterium sp.
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
- کد COI اختصاصی: MPEC02_029
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 137
نویسندگان
دانشجوی دکتری بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه لرستان
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه لرستان
چکیده
گندم از مهم ترین محصولات کشور است که زراعت آن در اغلب زمین های کشاورزی رواج دارد. این گیاه هر ساله تحت تاثیر بیماری های قارچی مختلف از جمله بلایت فوزاریومی خوشه گندم متحمل خسارت زیادی می شود. این بیماری با کاهش عملکرد دانه و پایین آوردن کیفیت محصول در اثر تولید زهرابه های قارچی مانند نیوالنولو داکسی نیوالنول در دانه ها باعث خسارت به گندم می شود. تلقیح بذور با ریزوباکتری های بومی افزاینده رشد گیاه (PGPR)، رویکردی مناسب در مدیریت سلامت ، بهبود تولید و کیفیت محصولات کشاورزی می باشد. هدف از پژوهش حاضر، جداسازی و شناسایی باکتری افزایش دهنده رشد گیاه از ریزوسفر گیاهان گندم و ارزیابی توانایی کنترل زیستی آنها می باشد. غربالگری جدایه های باکتری با استفاده از آزمونهای توانایی تولید ایندولاستیک اسید، سیدروفور، پروتئاز، حرکت سوارمینگ باکتریایی ، تشکیل بیوفیلم ، حلالیت فسفات و همچنین توانایی کنترل زیستی انجام شد. از بین جدایه های باکتریایی جداشده از خاک اطراف ریزوسفر گندم، یک جدایه برتر انتخاب شد. جدایه برتر براساس ویژگی های ریخت شناسی -بیوشیمیایی و نیز ترادف نوکلئوتیدی ناحیه ۱۶S rDNA با عنوان Curtobacterium sp. شناسایی شد. جهت سنجش قدرت بازداری از رشد بیمارگر در شرایط آزمایشگاهی از روش کشت متقابل استفاده شد. در این تحقیق ، استرین Curtobacterium sp. به عنوان باکتری PGPR، بیشترین میزان تولید µg.ml) IAA ۵۹ /۵)، تولید سیدرفور cm) ۳۵/۲)، تولید پروتئاز cm) ۷/۱)، بیشترین تحمل به شوری (۱۵ درصد) و انحلال فسفات µg.ml) ۳۹۰ ) در بین جدایه های باکتریایی دیگر از خود نشان داد. هم چنین بررسی توانایی جدایه باکتریایی در آزمون کشت متقابل حاکی از آن است که جدایه باکتریایی مذکور قادر به جلوگیری از رشد پرگنه قارچ بیمارگر Fusarium graminearum بوده و تفاوت معنی داری را با شاهد نشان دادند. بیشترین میانگین درصد بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ بیمارگر در جدایه Curtobacterium sp. با مقدار ۳۳/۴۹ درصد ارزیابی شد. با توجه به کارایی بالای استرین باکتریایی حاضر در تولید فاکتورهای موثر در رشد گیاه و هم چنین توانایی فعالیت ضدقارچی آنها می توان به عنوان یک گزینه مناسب در تولید گیاهان سالم مورد بررسی قرار گیرند.کلیدواژه ها
برهمکنش ، کنترل زیستی ، Fusarium graminearum ، PGPRمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.