بررسی تاثیر نظارت و راهنمائی آموزشی بر عملکرد دبیران مدارس متوسطه دوره دوم (عادی دولتی ) شهر مرند
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی مدیریت، روانشناسی و علوم انسانی با رویکرد توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: MPHCONF08_058
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 225
نویسندگان
کارشناس مسئول خدمات آموزشی دانشگاه تبریز
دانشجوی مدیریت آموزشی واحد مرند،دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران
چکیده
تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر نظارت و راهنمایی آموزشی (تعلیماتی ) بربهبود عملکرد دبیران مدارس متوسطه شهر مرند می باشد ..این تحقیق از نظر روش توصیفی پیمایشی و از نظر هدف یک تحقیق کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری تحقیق کلی ه ء دبیرانمدارس (عادی دولتی ) دوره متوسطه شهرمرند می باشند که طبق آمار اخذ شده از معاونت آموزشی دوره متوسطه اداره آموزش وپرورش منطقه مرند، ۵۵۰ دبیر مرد و زن در ۲۴ مدرسه متوسطه نظری (عادی دولتی ) شهرمرندکه ۱۲ مدرسه دخترانه و ۱۲ مدرسه پسرانه می باشد.حجم نمونه ء تحقیق ، براساس جدول مورگان ۲۲۵ دبیر مرد و زن انتخاب گردید . ابزار اندازه گیری پرسشنامه شامل ۲۶پرسش می باشد که اساتید راهنما و مشاور و چند استاد دیگر صحت و مناسبت سوالات را تائید کردند . در این تحقیق به منظور تعیین پایایی ۳ سوالات از تکنیک آلفای کرونباخ۴ استفاده گردید. مقدار آلفا ۹۴۶/۰ بدست آمد . چون مقدار بدست آمده از ۷/۰ بیشتر می باشد ، بنابراین سوالها از پایایی لازم برخودارند. نتایج حاکی از آن بود که نظارت و راهنمایی آموزشی (تعلیماتی ) بربهبود عملکرد دبیران مدارس متوسطه دوره دوم شهرمرند موثر است . بهبود روش های تدریس معلمان ، میزان مشارکت دبیران در دورههای ضمن خدمت ، تقویت روابط انسانی دبیران، اصلاح و تقویت روشهای ارزشیابی دانش آموزان ، میزان استفاده از تجهیزات کمک آموزشی و با توجه به میزان اعمال نظارت و راهنمایی آموزشی بر آنان متفاوت است .کلیدواژه ها
نظارت و راهنمایی آموزشی ، عملکرد دبیران، روابط انسانی ، روش های تدریس ، روشهای ارزشیابی .مقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.