تحلیل محتوای توصیفی تصاویر تمام کتابهای درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی از منظر میزان توجه به بعد جنسیتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی مدیریت، روانشناسی و علوم انسانی با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPHCONF08_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 405
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه گوگجه لی

کارشناسی ارشد رشته شیمی و دبیر آموزش و پرورش شهرستان بندرترکمن

عالیه پیکر

کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر نرمافزار و دبیر آموزش و پرورش شهرستان بندرترکمن.

چکیده

کتابهای درسی ابزارهای آموزش و یادگیری مهمی در انتقال ارزشها، مفاهیم و شکلگیری درست هویت جنسی دانشآموزان هستند. هدف مهم و اصلی این پژوهش که در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ صورت گرفت، تحلیل تصویرهایی است که نشان دهنده توجه به بعد جنسیتی میباشد. در این پژوهش تصویرهای تمامی کتابهای علوم اجتماعی هر ۴ پایه سوم، چهارم، پنجم و ششم در بعد جنسیتی و در بازه سنی ۴ تا ۱۸ سال مورد بررسی قرار گرفت. از آنجا که مخاطبان کتابهای درسی از هر دو گروه جنس مونث و مذکر هستند. در انتخاب تصویرهای کتاب درسی باید برابری و حد اعتدال را رعایت کرد. زیرا اگر در تصویرهای انتخابی به صورت نابرابر به یک جنس توجه بیشتری شود به صورت ناخودآگاه بر روی اعتماد به نفس و حس ارزشمند بودن دانشآموزان تاثیر منفی خواهد داشت. و این پیام تبعیض بین دو جنس را انتقال خواهد داد. روش پژوهش مورد استفاده از نوع تحلیل محتوا و توصیفی میباشد. نتایج بدست آمده نشان میدهد که از ۶۰۰ تصویر قابل شمارش در هر چهار کتاب درسی ۳۴۷ مورد مربوط به جنس مذکر و ۱۸۵ مورد مربوط به جنس مونث و ۶۸ مورد مربوط به حضور هر دو جنس در یک قاب میباشد. یعنی %۵۷.۸۳ تصویر پسر، %۳۰.۸۳ تصویر دختر و %۱۱.۳۳ مربوط به حضور هر دو جنس میباشد. این نتایج نشان دهنده توجه بالا به تصویر جنس مذکر است. نتایج تبعیض جنسیتی در آینده باعث بروز مشکلات شخصیتی و جنسی میشود که در مراحل بعدی خانواده و جامعه را نیز درگیر خواهد کرد.

کلیدواژه ها

علوم اجتماعی، جنسیت، تحلیل محتوای توصیفی، مقطع ابتدایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.