بررسی تخصصی محاسبه فرکانس طبیعی و آنالیز مدال در روش تنش زدایی ارتعاشی به جهت کاهش تنش پسماند در سازه جوشکاری شده

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و دومین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ACUC22_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید وفا

ایران، تهران، دانشکده فنی دانشگاه تهران، استادیار دانشگاه تهران، دانشکده مکانیک دانشگاه تهران، دکتری مهندسی مکانیک

زهرا جعفری سیاوشانی

ایران، تهران، موسسه آموزش عالی الکترونیکی نور طوبی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری گرایش مدیریت ساخت و پروژه

چکیده

تنش پسماند تنشی است که براثر انجام عملیات جوشکاری در سازه باقی می ماند و در حالکه سازه تحت هیچ بارگذاری خارجی قرار ندارد، این تنش ها در سازه وجود دارد. وجود تنش های پسماند در سازه سبب می شود که سازه، ثبات ابعادی خود را از دست داده، عمرکاری آنها کم شود و بعضا در تنش های بیشتر از حد طراحی شده دچار شکستگی شوند. در نتیجه می توان گفت که حذف تنش های باقیمانده از سازه های حساس و مهندسی امری حیاتی جهت بهبود کارایی آنها می باشد. روش های متعددی برای کاهش تنش های باقیمانده سازه وجود دارد که روش نوینی که امروزه مورد توجه قرار گرفته است و استفاده از آن در تمام صنایع مهم مانند مهندسی عمران و معماری رشد روز افزونی داشته، روش تنش زدایی ارتعاشی می باشد. در این مقاله یکی از پارامتر های مهم و اساسی در تنش زدایی ارتعاشی در فرایند جوشکاری مورد بررسی قرار گرفته است که در این روش بدست آوردن فرکانس طبیعی و آنالیز مدال بسیار تاثیرگذار می باشد. در روش تنش زدایی ارتعاشی ابتدا نمونه سازه جوشکاری شده روی دمپرهایی قرار گرفته و سپس با استفاده از سنسور های ارتعاش سنج و دیتالاگر مقدار شتاب و فرکانس اعمالی به سازه مورد آنالیز قرار گرفته و با استفاده از آنالیز مدال، فرکانس طبیعی (رزونانس) محاسبه و اندازه گیری می گردد. با فرکانس طبیعی بدست آمده و از طریق اینورتر، موتور ویبره ارتعاش دهنده بر روی فرکانس طبیعی محاسبه شده تنظیم شده و در مدت زمان مشخص به قطعه جوشکاری شده ارتعاش اعمال می گردد و تنش های پسماند که امکان بروز شکست در سازه داشته اند را از بین می رود، نحوه محاسبات فرکانس رزونانس و تحلیل و آنالیز آن در این مقاله به صورت تخصصی بررسی گردیده است و نتیجه حاصله تاکید بر اهمیت محاسبه دقیق فرکانس رزونانس دارد.

کلیدواژه ها

تنش زدایی ارتعاشی، تنش پسماند، فرکانس طبیعی، آنالیز مدال، سازه های ساختمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.