طراحی مشارکتی منظر (با نگاهی تحلیلی به رویکردهای مشارکتی معماران منظر: هالپرین،فریدبرگ و لین)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی مهندسی عمران، معماری، شهرسازی با رویکرد توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: ACUSCONF08_055
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 210
نویسندگان
دکترای معماری، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی/ پژوهشکده نظر، تهران، ایران
استادیار دانشکده معماری، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، ایران
چکیده
نقش مردم در اداره اجتماعات بشری امری است که امروزه بر آن تاکید فراوان میشود. حق تعیین سرنوشت مردم به دست خودشان و مشارکت اموری که به زندگی جمعی شان مربوط میشود، بهعنوان حق طبیعی مورد پذیرش همگانی قرار گرفته است. یکی از امور مهم زندگی انسانی در جوامع امروزی، معماری و شهرسازی است. از رسالتهای مهم معماری وشهرسازی، ایجاد محیطهای مناسب و امن برای سکونت شهروندان از طریق طراحی کالبدی این محیطهاست. در دهه های اخیر بر اهمیت نقش مردم در این امر افزوده شده و مشارکت مردم در فعالیتهای شهرسازی و برنامه ریزی مورد تاکید قرار گرفته است و رویکردهای مشارکتی در طراحی (چه در حوزه معماری و تک بنا و چه در حوزه شهری)، ایجاد شدهاند. طراحی مشارکتی تا جایی که امکانپذیر باشد بهدنبال بهبود وضعیت زندگی افراد است در حالیکه اگر از روشهای صحیح و در مکان مناسب به کار گرفته نشود میتواند نتایج معکوس داشته باشد. ایده طراحی مشارکتی در میان معماران یا معماران منظر و بحث در مورد آن به اعتراضات اجتماعی دهه ۱۹۶۰ مرتبط است. این ایده ها و روشها روشها بهصورت گسترده برای معماری، معماری منظر، طراحی شهری و روانشناسی محیطی اعمال شده است. هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه های نظریهپردازان حوزه طراحی مشارکتی منظر (بهطور خاص هالپرین، فریدبرگ و لین) و تحلیل رویکردهایشان در جهت رسیدن به پاسخ این سوالات است که چگونه میتوان با استفاده از روشهای طراحی مشارکتی و طراحی با اجتماع، به خلق فضاهای تعاملی در منظر دست یافت؟ و شاخصه های اصلی طراحی مشارکتی منظر چه هستند؟ نتایج حاصل از این تحلیلها نشان داد که هالپرین تمایل زیادی به مشارکت با روانشناسان داشته و به طور خاص دارای یک روش طراحی مشارکتی موسوم به چرخه هایRSVP بوده است که براساس تجربیات جمعی مردم از محیط عمل می کرده است. فریدبرگ، ایده پارکهای جیبی را مطرح کرد و از طریق بازی به دنبال بازگرداندن تعامل ساکنان شهر با محیط و با یکدیگر و بازگرداندن عرصه عمومی بهعنوان مرحله مشارکتی برای برخورد انسان بود. لین، از طریق مطرحکردن ایده واحدهای همسایگی اشتراکی، به دنبال مشارکت مردم نواحی فقیرنشین (بهخصوص سیاهان) در ساخت فضاهای باز همسایگیشان بود. در نهایت نه شاخص: روش طراحی، مشارکت شهروندی، افزایش تعامل مردم با محیط شهری، برقراری عدالت اجتماعی،یادگیری از طریق تجربه، مداخله و تسهیل، پویایی فضاهای شهری، آموزش مشارکت و توجه به تاریخ شهر بهعنوان شاخصهای موثر در رویکردهای طراحی مشارکتی شناخته شدند.کلیدواژه ها
مشارکت، منظر، طراحی مشارکتی، لارنس هالپرین، پاول فریدبرگ، کارل لین.مقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.