مطالعه کیفی عوامل موثر بر تخریب باغها در شهر مشهد از منظر توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی مهندسی عمران، معماری، شهرسازی با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: ACUSCONF08_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه صبوری

کارشناس ارشد معماری منظر، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

با توجه به رشد سریع جمعیت در کلانشهرها و افزایش توسعه شهری و ساختوساز، پهنه های طبیعی و فضاهای سبز موجود در بافت این شهرها به طور چشمگیری کاهش یافته است. موضوع باغات درون شهری و فضای سبز در شهر مشهد موضوعی مهم و استراتژیک است و به جرات میتوان گفت که بخشی از هویت شهری مشهد با مسئله فضای سبز و بهویژه باغات داخل شهر پیوند داشته است. شیوه مواجهه با باغهای درون شهری در کلانشهر مشهد، یکی از مسائل چالشبرانگیز در حوزه معماری و شهرسازی بوده است. پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش (توصیفی- تحلیلی) و جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای، مشاهده و عملیات میدانی به بررسی فرایند و عناصر تشکیل دهنده تخریب باغها در محدوده بافت پیرامونی حرم مطهر از منظر توسعه پایدار بپردازد و میزان هماهنگی و یا عدم هماهنگی آن با این نوع توسعه در طی دوره های پیش از پهلوی، پهلوی و معاصر را مورد مطالعه قرار دهد. برای دستیابی به این هدف، نقش باغهای درون شهری در طول تاریخ با توجه به ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی مورد توجه توسعه پایدار به اجمال بررسی شده است. حاصل این مطالعه نشانگر برخی از ناهماهنگیها در برخی معیارهای توسعه پایدار بوده و حرکتی غیرپایدار و در جهت تخریب فضاهای سبز را نشان میدهد. در نظر نگرفتن پایداری شهری و مشکلات کالبدی و زیستی آن زمینهساز مسائل و مشکلاتی شده است. از جمله اینکه بیشترین تعداد نمونه های مورد بررسی در جهت تغییر کاربریهای باغات و فضاهای سبز شهری، بدون در نظر گرفتن دید سیستمی و همه جانبهنگر در کلیت شهر و عدم توجه به مسائل اجتماعی، فرهنگی شهر بوده است. این عامل همچنین باعث عدم تعادل در نظام کاربری اراضی شهری شده و اثرات مخربی در برنامهریزی شهری و منطقه ای ایجاد کرده است.

کلیدواژه ها

تخریب باغها، فضای سبز، تغییر کاربری، توسعه پایدار، مشهد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.