نگرشی پویا بر بهبود صنعت بازیافت لاستیک با استفاده از رویکرد پویایی سیستم

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 25، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-25-12_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدرضا داودی

دانشیار، گروه مدیریت، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران. (مسوول مکاتبات)

منا بیرانوند

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی، گرایش مالی، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: بازیافت مواد امروزه یکی از مهم ترین مسائل مطرح در سیستم مدیریت مواد زائد شهری است. لاستیک های فرسوده خودرو یکی از مهم ترین انواع پسماندها یا مواد زائد جامد به شمار می روند، زیرا خارج شدن آنها از چرخه تولید و مصرف، به معنای آغاز یک تعهد زیست محیطی است. با این که طول عمر تایرهای ماشین نسبت به گذشته بیشتر شده، اما این واقعیت نیز غیرقابل انکار است که جاده های کشورهای مختلف امروزه تحت سیطره تعداد بیشتری خودرو قرار دارند.این تحقیق باهدف یافتن عوامل موثر بر توسعه بازیافت لاستیک انجام شد. روش بررسی: در این مقاله از رویکرد پویایی سیستم استفاده شده است. در این پژوهش از مقالات، منابع کتابخانه ای و اینترنت استفاده شده است و بر اساس آن به ترسیم نمودارهای علت و معلولی و موجودی و جریان پرداخته است. استخراج معادلات مربوط به روابط متغیرهای مدل و وارد ساختن آن ها در نرم افزار Vensim ple ۶.۴منجر به شبیه سازی مدل گردید؛ و رفتارهای متغیرهای مهم مدل پیاده سازی شد که در تحقیق به طور مفصل موردبررسی قرارگرفته است. یافته ها: یافته های این تحقیق نشان می دهد مجموعه ای از عوامل با تاثیر و تاثر متقابل بر بازیافت لاستیک تاثیر دارد و تا به کل این عوامل و نقش آنها توجه نشود توسعه بازیافت لاستیک رخ نخواهد داد. بدین ترتیب که در بازیافت محصول لاستیک، دو دسته عوامل فزآینده و بازدارنده نقش دارند. استفاده دوباره از محصول و باز تولید محصول بر افزایش بازیافت لاستیک تاثیر می گذارد و موجب گسترش بازیافت می شود که البته این ها در گذر زمان معنا پیدا می کند. بحث و نتیجه گیری: همچنین نتایج نشان داده با افزایش حمایت از شرکت های بازیافتی و نیز فرهنگ سازی در مردم نسبت به این موضوع به عنوان متغیرهای اهرمی، بازیافت لاستیک توسعه خواهد یافت. همجنین نتایج نشان داد که با افزایش حمایت از شرکت های بازیافتی و نیز فرهنگ سلزی در مردم نسبت به موضوع بازیافت لاستیک به عنوان متغیر های اهرمی، بازیافت لاستیک توسعه خواهد یافت. دولت باید از این صنعت با تخصیص اعتبار حمایت کند. در بعد دیگر، با استفاده مجدد از لاستیک، عدم دور ریز لاستیک و زباله فرض کردن لاستیک باید در جامعه فرهنگ سازی شود.

کلیدواژه ها

بازیافت، بازیافت لاستیک، شیوه های مدیریتی، ونسیم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.