مطالعه تاریخی اثرهای زلزله سال ۱۳۰۹ش /۱۹۳۰ م شهر سلماس بر جغرافیایی انسانی و تاریخی این منطقه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_SPPL-14-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 159
نویسندگان
استادیار گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
استادیار گروه ژئوفیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران
چکیده
به طور تقریبی، یک قرن پیش زلزله بزرگی در سال ۱۳۰۹ هجری شمسی شهر سلماس را در نیمهشب سهشنبه یا درحقیقت، بامداد روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت با ۴/۷=M و موسسه ژئوفیزیک ۲/۷=M لرزاند. این زلزله در تاریخ منطقه آذربایجان و حتی کل منطقه خاورمیانه یکی از مخرب ترین زلزهاست؛ به طوری که سال ۱۹۳۰ میلادی در تاریخ زلزله شناسی به نام سلماس ثبت شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی و مطالعه تاثیرات زلزله اردیبهشت ۱۳۰۹ هجری شمسی شهر سلماس بر جغرافیایی انسانی و ابنیه تاریخی و باستانی این منطقه است. روش و رویکرد این پژوهش از نوع بنیادی و از حیث روش شناسی به شکل توصیفی و تحلیلی و بر مبنای شیوه مطالعه منابع دسته اول اسنادی، کتابخانه ای، مطالعات میدانی زمین شناسی و لرزه زمین ساخت است. نتایج و یافته های این پژوهش نشان می دهد که زلزله سلماس در آن واحد موجب تخریب کامل شهر دیلمقان و حدود ۶۰ روستا در دشت سلماس و منطقه های حاشیه آن شد. دامنه آسیبها از دشت سلماس به دهستان قطور، خوی و مسیر علیای زاب در ترکیه نیز کشیده شد. این زلزله علاوه بر تخریب صد در صد شهر دیلمقان و کشته شدن ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ نفر باعث نابودی برخی آثار و ابنیه تاریخی و باستانی واقع در کل منطقه سلماس شد.کلیدواژه ها
سلماس, آذربایجان, ابنیه تاریخی, زلزلهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.