بررسی موانع اجتماعی اقتصادی رشد سرمایه داری و صنعت در ایران در ادوار گذشته

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات راهبردی در علوم انسانی و اسلامی، دوره: 5، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_HISS-5-62_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا پریزاد

استادیار، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم (نویسنده مسئول)

علی ادیبان

دانشجوی دکتری جامعه شناسی اقتصادی و توسعه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم

چکیده

صنعتی شدن یکی از اصلی ترین عوامل در ساخت اقتصاد جهان است و ارتباط مستقیمی با مسئله ی توسعه یافتگی داشته است. صنعتی شدن روندی پویا و بلندمدت است و کشور ما آغازگر این روند نبوده و انقلاب صنعتی در گوشه ای دیگر از دنیا اتفاق افتاده است. در تحقیق حاضر موانع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی صنعتی شدن ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایجی که از این تحقیق حاصل شد مشخص گردید که: عوامل داخلی: وجود حکومت استبدادی، جدال داخلی و نبود امنیت جهت سرمایه گذاری، نبود شایسته سالاری و حذف نخبگان از صحنه سیاسی کشور، نداشتن شعور سیاسی مردم و حاکمان و عوامل خارجی: ناتوانی برخورد با جهانی شدن و رویارویی با غرب، حضور بیگانگان و شرایط نیمه استعماری ایران، تهاجمات خارجی، دادن امتیازات و قراردادهای نابرابر از دلایل صنعتی نشدن ایران مورد بحث می باشد. در این پژوهش، هدف نگارنده آن است که علل توسعه نیافتگی ایران را در ادوارگذشته مورد بررسی قرار دهد. در این تحقیق نتایج فرضیه های زیر حاصل شد: به نظر می رسد رشد اقتصادی در از بین بردن فقر و اجحاف موثر بوده و ابداعات و نوآوری در پیشرفت اقتصادی کشور تاثیر دارد.

کلیدواژه ها

صنعتی، موانع سرمایه داری، انقلاب صنعتی، استبداد، توسعه یافتگی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.