یافتن موقعیت گره های حسگر بی سیم زیرآب به کمک الگوریتم بهینه سازی فاخته

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنفرانس ملی مهندسی برق،کامپیوتر و مکانیک
  • کد COI اختصاصی: ECME21_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد عیسی زاده

گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، بابل، ایران

چکیده

شبکه حسگر بی سیم شامل مجموعه ای از گره های حسگر می باشد که وظیفه ی آن ها حس کردن پدیده های اطراف، نظارت و جمع آوری اطلاعات می باشد. این حسگرها کوچک و ارزان بوده ودر زمینه های وسیعی کاربرد دارند. آگاهی داشتن از وقوع یک رخداد بدون دانستن محل آن بی فایده بوده بنابراین دانستن مکان یک حسگر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. همان طور که می دانیم مکان یابی گره های حسگر زمینی آسان تر از زیر آب بوده و این به-دلیل شرایط محیط زیر آب است. اما پژوهشگران توانستند با کمک ابزارهای زمینی و مدل های ریاضی الگوریتم هایی برای مکان یابی شبکه های حسگر زیر آب مطرح نمایند. عمده تمرکز این طرح ها بر روی یافتن محل دقیق گره ها می-باشد که به کمک روش های هندسی و یا ترکیبی از روش های هندسی بوده است و کمتر به الگوریتم های تکاملی در این زمینه پرداخته شده است. یکی از راه های بهبود در دقت مکان یابی حسگرهای زیر آب استفاده از الگوریتم بهینه-سازی و کارآمد فاخته می باشد که به علت روش زندگی و تخم گذاری و مهاجرت این پرنده برای یافتن محل سکونت بهتر برای زنده ماندن و رشد تخم هایش در زمینه های مختلف علمی مورد استفاده قرار گرفته است. در این تحقیق، یک الگوریتم جدید برای یافتن موقعیت گره های حسگر بی سیم زیر آب ارائه می شود که می تواند با استفاده ازمدل های ریاضی موجود و الگوریتم بهینه سازی فاخته به یافتن محل دقیق گره ها بپردازد. بدین ترتیب که ابتدا با استفاده از روش زمان ورود سیگنال ومدل کردن این روش به روابط ریاضی و هندسی و به کمک گره های مرجع فاصله ی این گره ها تا گره های ناشناخته را به دست می آوریم و موقعیت گره را تخمین می زنیم، سپس با استفاده از این فاصله که به عنوان یک پارامتر ورودی برای الگوریتم بهینه سازی فاخته است به پیدا کردن و بهبود مکان گره ناشناخته دست می یابیم. در نهایت با استفاده از پارامترهایی همچون تابع سود و میانگین خطای فاصله و با در نظر گرفتن شرایط مختلف حسگرها (تعداد و محدوده ارتباطی آن ها) به بررسی و ارزیابی این الگوریتم برای حسگرهای زیر آب خواهیم پرداخت :

کلیدواژه ها

شبکه حسگر بی سیم زیر آب، الگوریتم فاخته، گره مرجع، مکان یابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.