مقایسه اسطوره آفرینش در شاهنامه، رامایانا و آثار هومر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF07_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت منصوری

دکترای تخصصی رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج (فرهنگی آموزش و پرورش)

فاطمه محمدی

دانشجوی دوره دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه رازی واحد کرمانشاه

چکیده

موضوع آفرینش از جمله مباحثی است که می تواند میدانی برای جولان افکار مردم هر سرزمین به وجود آورد. معما و مفهوم پیچیده خلقت و ماده اولیه آفرینش در جای جای زندگی و تفکر و تخیل بشر قابل مشاهده است. شباهت ها و تفاوت های در باورهای اسطوره ای تمدن های مختلف وجود دارد. بنابراین هدف از این مقاله بررسی اسطوره آفرینش در شاهنامه، رامایانا و آثار هومر و معرفی و شناساندن اندیشه های اساطیری و موشکافی کردن بسیاری از ناگفته ها درباره این اسطوره هاست. روش کار به صورت کتابخانه ای و تحلیل و تطبیق مضامین اسطوره آفرینش شاهنامه با رامایانا و آثار هومر است. یافته های پژوهش بیانگر این است که در رامایانا و آثار هومر (ایلیاد و ادیسه) با توجه به محتوای آثار و باورهای نگارندگان بیشتر از خدایان سخن به میان آمده و در زمینه ی اسطوره آفرینش کمتر اشاره شده است و محور سخن همان بحث خدایان است، اما برخلاف آثار مذکور در شاهنامه فردوسی به اسطوره آفرینش پرداخت شده است. فردوسی در شاهنامه بعد از ذکر و ستایش خداوند به مراتب خلقت پرداخته و بر این باور است که خداوند بعد از خلق کردن عناصر اربعه، دوازده برج، کوه، گیاه، حیوان، خورشید و ماه به آفرینش و خلقت انسان می پردازد و اینگونه آفرینش شکل می گیرد.

کلیدواژه ها

اسطوره آفرینش، شاهنامه، ایلیاد و ادیسه هومر، رامایانا.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.