نشانه معناشناسی عبودیت در متون عرفانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF07_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه محمدی

دانشجوی دوره دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه رازی واحد کرمانشاه

نعمت منصوری

دکترای تخصصی رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج (فرهنگی آموزش و پرورش)

چکیده

عبودیت در متون عرفانی، یک مفهوم خاص است که در بین عقاید عرفانی ادوار مختلف جایگاه بسیار مهمی دارد و عرفا پیوسته برای دستیابی به این مقام عرفانی تلاش کرده و رهنمودهایی را ارائه داده اند، در خلال عقاید عرفا به این امر دست یافته شد که عبودیت به معنای اوج خضوع و فروتنی عبد در مقابل رب و تسلیم محض بودن وی در مقابل پروردگار است و همچنین عبودیت به معنای حالتی ذکر شده که در آن فرد به طور کامل به پروردگار متکی و وابسته می شود و از خود گذشتی و انحصار خودداری می کند، این حالت در واقع بهبودی است که فرد بر جوانب روحی و معنوی خود اعمال کرده و از وابستگی به مطلع جهانی و بحث بیهوده پرهیز می کند. بنابراین مفهوم این واژه در متون عرفانی نیز به صورت گسترده ای بازتاب داشته است، بر این اساس در این جستار برآنیم که با شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به بررسی و تحلیل نشانه معناشناسی عبودیت در متون عرفانی بپردازیم. در نهایت به شباهت ها و اختلافات عقاید در این حوزه ها اشاره شده است، نتیجه حاصل از بررسی های مختلف نشان دهنده این امر بود که رسیدن به عبودیت نیازمند حریت از قیود دنیوی و سپردن خود به خداوند است.

کلیدواژه ها

عبودیت، متون عرفانی، رساله قشیریه، کشف المحجوب ، منطق الطیر عطار، انوارالتنزیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.