تاثیر روش های تعادل منفی انرژی و رژیم غذایی پرچرب بر اندازه آدیپوسیت و سطوح آدیپونکتین در بافت چربی نواحی مختلف حفره شکمی موش های نر چاق

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله سوخت و ساز و فعالیت ورزشی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMEG-4-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیام سعیدی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی دانشگاه گیلان

حمید محبی

استاد دانشگاه گیلان

فرهاد رحمانی نیا

استاد دانشگاه گیلان

فهیمه محمد قاسمی

استادیار دانشگاه علوم پزشکی گیلان

چکیده

هدف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر ۱۰ هفته استفاده از روش­های تعادل منفی انرژی همراه با رژیم غذایی پرچرب بر اندازه آدیپوسیت و سطوح آدیپونکتین در نواحی مختلف حفره شکمی و متغیرهای قندی و لیپیدی و مقاومت به انسولین در موش های نر چاق نژاد ویستار بود. روش شناسی: نمونه آماری تحقیق حاضر را ۶۴ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار تشکیل می­دادند (میانگین وزنی ۶/ ۱۲±۵/۱۹۴ گرم). نمونه­برداری بافت و خون در هفته­های اول، ۱۸ و ۲۸ و پس از ناشتایی شبانه صورت گرفت. پس از نمونه­برداری پایه،۵۶ سر موش باقی مانده به طور تصادفی به گروه­های کنترل (۱۶ سر) و رژیم غذایی پرچرب (۴۰ سر) تقسیم شدند. گروه پرچرب پس از ۱۸ هفته، به زیرگروه­های رژیم پرچرب و تعادل منفی انرژی شامل محدودیت کالری، تمرین هوازی و ترکیبی (محدودیت کالری همراه با تمرین هوازی) تقسیم شدند. زیرگروه­های تعادل منفی انرژی به مدت ۱۰ هفته، تحت تمرین هوازی (دویدن) با شدت۷۰ تا ۷۵ درصد حداکثر اکسیژن مصرفی، ۲۵% محدودیت کالری و تناوب دو روش قرار گرفتند. سطوح آدیپونکتین و اندازه آدیپوسیت در بافت چربی نواحی خلف صفاقی و احشایی و همچنین سطوح سرمی گلوکز ، انسولین و نیمرخ لیپیدی اندازه­گیری شدند. شاخص مقاومت به انسولین نیز محاسبه گردید. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که در مقایسه با غذای پرچرب، روش­های تعادل منفی انرژی علی­رغم مصرف غذای پرچرب سبب کاهش معنی­دار اندازه آدیپوسیت نواحی احشایی و صفاقی خلفی و همچنین بهبود معنی­دار شاخص مقاومت به انسولین، کاهش معنی دار سطوح سرمی انسولین و گلوکز در موش­های صحرایی چاق شد (۰۵/۰> P). با وجود این، تعادل منفی انرژی علی­رغم بهبود متغیرهای پروفایل لیپیدی تنها سبب کاهش معنی دار در تری­گلیسرید گردید (۰۵/۰> P). آدیپونکتین بافت چربی نواحی مورد مطالعه در زیرگروه­های تعادل منفی انرژی در مقایسه با گروه غذای پرچرب، تنها در گروه ترکیبی افزایش معنی­داری نشان داد (۰۵/۰> P). نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که روش­های تعادل منفی انرژی حتی در زمان مصرف غذای پرچرب می­توانند سبب کاهش اندازه آدیپوسیت در بافت­های چربی احشایی و خلف صفاقی شوند که تا حد زیادی با بهبود نیم­رخ لیپیدی و متابولیکی همسو است. نتایج همچنین نشان دهنده برتری تمرین هوازی در بهبود پروفایل لیپیدی نسبت به سایر روش­های تعادل منفی انرژی می­باشد.

کلیدواژه ها

آدیپونکتین, مقاومت به انسولین, تعادل منفی انرژی, رژیم غذایی پرچرب, بافت چربی حفره شکمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.