اثر ترتیب فعالیت ورزشی مقاومتی بر غلظت آیریزین سرم و لاکتات خون در زنان دارای اضافه وزن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله سوخت و ساز و فعالیت ورزشی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMEG-5-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین خدادادی

کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش

حمید محبی

استاد دانشگاه گیلان

چکیده

هدف: آیریزین اثرات مفید فعالیت ورزشی بر متابولیسم انرژی را میانجی­گری می­کند. با این حال پاسخ آیریزین به فعالیت ورزشی مقاومتی و متغیر­های تمرینی مربوط به آن کم­تر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین اثر ترتیب فعالیت ورزشی مقاومتی بر غلظت آیریزین سرم و لاکتات خون در زنان دارای اضافه­وزن انجام شد. روش پژوهش: هشت زن دارای اضافه­وزن (سن ۵/۴±۶/۴۱ سال، قد ۱/۰±۱۶۱ سانتی­متر، وزن ۵/۴±۸/۷۳ کیلو­گرم، BMI ۱±۶/۲۸ kg/m۲) به­صورت تصادفی، دو ترتیب فعالیت ورزشی مقاومتی شامل؛ ترتیب فعالیت از عضلات بزرگ به کوچک (پرس پا، پرس سینه، قایقی، اکستنشن زانو، سرشانه، فلکشن زانو، جلو بازو، پشت بازو) و از عضلات کوچک به بزرگ (عکس ترتیب فعالیت عضلات بزرگ به کوچک) را در دو جلسه­ی مجزا با فاصله­ی یک هفته و با استفاده از طرح تحقیقی متقاطع انجام دادند. حرکات با ۸۰ درصد یک تکرار بیشینه، در ۳ نوبت، هر نوبت ۱۰ تکرار و استراحت ۲ دقیقه­ای بین نوبت­ها و حرکات انجام شد. نمونه­های خونی قبل و بلافاصله بعد از فعالیت گرفته­شد. به­منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های تی وابسته و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته­ها: افزایش معنی­داری در غلظت آیریزین سرم و لاکتات خون بلافاصله بعد از هر دو ترتیب فعالیت ورزشی مقاومتی نسبت به قبل از فعالیت مشاهده شد (۰۵/۰P≤). غلظت لاکتات خون پس از ترتیب فعالیت از عضلات بزرگ به کوچک به­طور معنی­داری بیشتر از ترتیب فعالیت از عضلات کوچک به بزرگ بود (۰۵/۰P≤). در­حالی­که تغییرات آیریزین سرم بین دو ترتیب فعالیت معنی­دار نبود. همچنین همبستگی مثبت و معنی­داری بین لاکتات و آیریزین در هر دو ترتیب فعالیت ورزشی مشاهده شد (۰۵/۰P≤). نتیجه­گیری: فعالیت ورزشی مقاومتی می­تواند منجر به افزایش غلظت آیریزین سرم در زنان دارای اضافه­وزن گردد که این افزایش مستقل از ترتیب فعالیت ورزشی مقاومتی است.

کلیدواژه ها

ترتیب فعالیت ورزشی مقاومتی, آیریزین, لاکتات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.