اثر تمرینات هوازی و بی تمرینی متعاقب آن بر BDNF و عملکرد حافظه مردان میانسال سالم غیرفعال

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله سوخت و ساز و فعالیت ورزشی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMEG-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ارسلان دمیرچی

کریم آزالی علمداری

پروین بابائی

چکیده

چکیده هدف: عامل رشد عصبی مشتق شده از مغز (BDNF) ازجمله شاخص های موثر در بیان عملکرد شناختی می باشد که به تازگی در تحقیقات حوزه سلامت بررسی شده است. با اینکه ارتباط مثبتی بین آمادگی هوازی، عملکرد شناختی و سطوح BDNF گزارش شده است، اطلاعات زیادی در مورد چگونگی تاثیر همزمان برنامه تمرینی و همچنین دوره های بی تمرینی، بر عملکرد حافظه و BDNF پایه سرم افراد میانسال موجود نیست. روش پژوهش: ۲۱ مرد میان سال (سن: ۹۹/۵±۰۸/۵۸ سال، وزن: ۱۳/۱۲±۷۹/۷۵ کیلوگرم، شاخص توده بدن: ۷۶/۲±۷۸/۲۵ کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی در دو گروه شامل تمرین هوازی (۱۱ نفر) و کنترل (۱۰ نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین هوازی در شش هفته تمرینات دویدن (۳ جلسه در هفته)، به مدت ۲۵ تا ۴۰ دقیقه در هر جلسه با شدت ۶۰ تا ۷۰ درصد ضربان قلب ذخیره شرکت کردند. در سه مرحله پیش آزمون، پایان تمرین و پس از پایان شش هفته بی تمرینی، آزمون های عملکرد حافظه کوتاه مدت و میان مدت و همچنین خون گیری انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، تحلیل کوواریانس تک متغیره و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: شش هفته تمرین در گروه تمرین هوازی، سبب افزایش سطوح BDNF پایه سرم و همچنین عملکرد حافظه کوتاه مدت و میان مدت شد (۰۵/۰> P). پس از شش هفته بی تمرینی، سطوح هر سه متغیر به مقادیر اولیه بازگشتند. نتیجه گیری: تمرین ورزشی منظم در آزمودنی های سالم، با افزایش سطوح BDNF سرم سبب بهبود عملکرد حافظه ای می شود، ولی این سازگاری ها در طی دوره بی تمرینی از دست می روند. از نظر بالینی این یافته ها اهمیت فعالیت هوازی را جهت حفظ و ارتقای عملکرد حافظه ای و پیشگیری از ابتلا به زوال عقل در آینده را تایید می کند. واژگان کلیدی: تمرین و بی تمرینی، BDNF، حافظه، پیشگیری از افت عملکرد شناختی

کلیدواژه ها

تمرین و بی تمرینی, BDNF, حافظه, پیشگیری از افت عملکرد شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.