اثر تمرینات هاتایوگا بر نسفاتین-۱ ، اشتها و شاخص های چاقی زنان دارای اضافه وزن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله سوخت و ساز و فعالیت ورزشی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMEG-12-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونیا فاتح

گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

اعظم زرنشان

گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

بهلول قربانیان

گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

چکیده

هدف: اثر ورزش هایی که متشکل از مجموعه تمرینات ذهنی و جسمی هستند در کاهش اشتها و چاقی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف بررسی اثر تمرینات هاتایوگا بر نسفاتین-۱ به عنوان یک عامل بازدارنده اشتها و تنظیم کننده تعادل انرژی، اشتها و شاخص های چاقی در زنان دارای اضافه وزن بود.روش پژوهش : در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد ۲۴ زن ۳۵-۴۵ ساله (با میانگین شاخص توده بدنی kg/m۲۶۲ /۳±۹۴/۲۸) به طور تصادفی در دو گروه تمرین هاتایوگا (۱۲ نفر) و گروه کنترل (۱۲نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت هشت هفته در تمرینات یوگا شرکت کردند و گروه کنترل به فعالیت روزانه خود ادامه دادند. خون گیری (سطح سرمی نسفاتین-۱) و اندازه گیری اشتها (میل به غذا، احساس سیری، پری و گرسنگی) و شاخص های چاقی (BMI، نسبت دورکمر به لگن (W/H) و درصد چربی)، در دو وهله، پیش و ۴۸ ساعت پس از اتمام تمرینات در فاز لوتئال آزمودنی ها انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های تی زوجی، آنکوا و ضریب همبستگی پیرسون و به کار گیری نرم افزار SPSS۲۳ انجام شد. یافته ها: در گروه تمرین مقادیر نسفاتین-۱ افزایش معنادار یافت (۰۰۱/۰=p). احساس گرسنگی و میل به غذا کاهش معنادار و احساس سیری و پری افزایش معنادار یافتند (۰۵/۰> p). شاخص های چاقی کاهش اندک ولی معنادار نشان دادند (۰۵/۰> p). ارتباط مثبت و معناداری بین کاهش گرسنگی و شاخص های چاقی (BMI, W/H و درصد چربی) و همچنین کاهش میل به غذا و BMI و درصد چربی یافت شد (۰۵/۰> p).نتیجه گیری: تمرینات جسمی ذهنی ملایم مانند هاتایوگا از طریق کنترل اشتها می تواند در کاهش وزن زنان چاق مفید باشد.

کلیدواژه ها

اشتها, نسفاتین-۱, چاقی, هاتایوگا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.