مکان یابی پناهگاه های شهری مبتنی براصول پدافند غیر عامل (نمونه موردی: شهر سنندج)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری-منطقه ای، دوره: 14، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_GIAJ-14-51_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت شیخی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

فریبا ساترابی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

مطابق قانون برنامه چهارم توسعه، یکی از محورهای اساسی موضوع امنیت ملی، بحث پدافند غیر عامل است. فضاهای امن و پناهگاه­ها، از بخش­های حائز اهمیت در بحث پدافند غیر عامل هستند. در این پژوهش، شهر سنندج با توجه به این­که یکی از شهرهای مهم و دارای اهمیت نظامی در غرب کشور است، به­عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده­است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش­شناسی توصیفی- تحلیلی است. برای مکان­یابی پناهگاه­های شهری از چهار معیار: کاربری­های سازگار، کاربری­های ناسازگار، کاربری کالبدی و ایمنی و همچنین زیرمعیارهای موثر مراکز با عملکرد پشتیبانی(مراکز فرهنگی، آموزشی، درمانی و ورزشی، آتش­نشانی، صنعتی و خطرناک، مراکز حساس و مهم، تراکم جمعیت، نقاط پرتراکم، فضاهای باز و سبز، معابر اصلی، شیب و فاصله از رودخانه) استفاده شده­است. با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS و مدل تحلیل سلسله­مراتبی AHP، مکان­ها در پنج طبقه، با اولویت­های بسیار مناسب تا بسیار نامناسب، جهت استقرار و احداث پناهگاه­های شهری به­دست آمده­اند. نتایج نشان می­دهد که مناطق مرکزی شهر سنندج دارای وضعیت­های مناسب، نسبتا مناسب و بسیار مناسب، از حیث استقرار پناهگاه هستند. این مکان­ها شامل خیابان­های: انقلاب، نمکی، امام، گلشن، چهارباغ، صلاح­الدین ایوبی، طالقانی، استقلال، پاسداران، شهدا، قسمت­هایی از خیابان کارگر، کمربندی عباس­آباد و  بلوارهای: بیست­وهشت دی، دوازده فروردین، کردستان، بعثت و بلوار علامه­حمدی است که می­توانند به­عنوان مکان­های مطلوب برای احداث پناهگاه، مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری, پناهگاه شهری, پدافند غیر عامل, شهر سنندج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.