بررسی میزان وابستگی و پیوند عملکردی میان شهر ساری (مرکز استان مازندران) و سایر شهرهای استان با استفاده از روش زمانی و مدل جاذبه نیوتن

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC12_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 847
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی خلیلی

دکترای برنامه ریزی حمل و نقل و ترافیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، عضو ه

امین رضاپور

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای، دانشگاه تهران، دانشجوی

چکیده

چگونگی برقراری ارتباط و پیوند میان شهرهای مرکزی و سکونت گاههای اطراف آنها، در توسعهیافتگی منطقه و یکپارچگی نظام شهری تأثیر بسزایی دارد. همواره شبکه های ارتباطی حمل و نقلی در ایجاد این پیوند و وابستگی موثر بودهاند؛ پیوندی که میتواند در قدرت و توسعه یافتن سکونت گاههای دیگر و یا در تضعیف آنها بسیار موثر باشد و موجبات پیشرفت منطقه را فراهم کند. شهر ساری به عنوان مرکز استان مازندران، در نیمه شرقی این استان قرار دارد. برقراری ارتباط میان شهرهای استان با شهر ساری بطور غالب از طریق ارتباطات جادهای صورت می گیرد. هدف این مقاله بررسی میزان وابستگی و پیوند عملکردی میان شهر ساری و سایر شهرهای استان مازندران میباشد. فرضیه پژوهش میزان این وابستگی و پیوند را متناسب با جمعیت و فاصله میان آنها میداند. در این راستا برای رسیدن به هدف مقاله و برقراری ارتباط میان فاکتورهای فرضیه، از مدل جاذبه نیوتن استفاده میشود. اما برای تحلیل دقیق و کارآتر، به تعدیل مدل جاذبه پرداخته و با افزودن فاکتور ظرفیت جادهای، به مدل نهایی دست یافته میشود؛ در نهایت نتیجه میشود که شهر ساری با توجه به موقعیت جغرافیایی خود و جایگاهاش نسبت به شهرهای استان مازندران، نتوانسته پیوندی عملکردی و کارکردی مناسب با این شهرهای استان برقرار کند.

کلیدواژه ها

مدل جاذبه نیوتن، شبکه ارتباطی حمل و نقل، وابستگی شهرها، شهر ساری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.