تجزیه وتحلیل بهره وری فیزیکی آب و شاخصهای انرژی محصولات عمده کشاورزی در دشت تجن
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 38، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_WRA-38-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 148
نویسندگان
محقق پسادکتری، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
استاد گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی شاخصهای بهرهوری و انرژی محصولات برنج، گندم، ذرت علوفهای، ذرت دانهای و مرکبات در دشت تجن در سال زراعی ۰۲-۱۴۰۱ انجام شد. نمونهگیری بر اساس ۳۰۰ پرسشنامه طرح شده انجام گردید و اطلاعات جمع آوری شده شامل نفر- روز نیروی انسانی، ساعات کاری استفاده از ماشینآلات، مصرف سوخت ماشینآلات، مقدار مصرف کودهای نیتروژن، فسفات، پتاسیم، مقدار مصرف انواع سموم شیمیایی شامل علفکش، قارچکش و حشرهکش، مقدار آب مصرفی، مقدار بذر مصرفی و مقدار تولید بود. نتایج نشان داد که بیشترین میزان انرژی در دشت تجن در بخش انرژی ورودی برای محصول برنج (۵۹۳۲۵۶ مگاژول در هکتار)، انرژی خروجی برای محصول ذرت علوفهای (۱۴۱۷۹۵ مگاژول در هکتار)، انرژی خالص برای محصول ذرت علوفهای (۱۱۰۷۵۸/۵۳مگاژول در هکتار) و بهرهوری انرژی نیز برای محصول ذرت علوفهای (۱/۱ کیلوگرم بر مگاژول) بوده است. همچنین، در بین تمامی محصولات، به ترتیب چهار نهاده آب مصرفی، کود نیتروژن، ماشینآلات و سوخت بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص دادند. نتایج حاصل از بررسی وضعیت بهرهوری فیزیکی آب نشان داد که بیشترین میزان بهرهوری در دشت تجن مربوط به ذرت علوفهای و مرکبات (۶/۳ و ۵/۳ کیلوگرم بر مترمکعب) و کمترین میزان بهرهوری مربوط به برنج (۰/۵ کیلوگرم بر مترمکعب) است. همچنین میزان بهرهوری آب محصول گندم و ذرت دانهای به ترتیب برابر با ۲/۶ و ۱/۸ کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. به طورکلی، برای افزایش بهرهوری زمینهای کشاورزی و محصولات از لحاظ شاخصهای بهرهوری و انرژی، باید از کشت گیاهان با عملکرد مناسب، بیشترین میزان بهرهوری، و کمترین میزان مصرف نهادهها استفاده کرد. در میان محصولات مورد پژوهش، ذرت علوفهای به دلیل تاثیر بسیار زیاد در تامین امنیت غذایی و کاهش نیاز به واردات نهادههای مصرفی دام و طیور، برای افزایش سطح زیر کشت شرایط مناسبتری نسبت به دیگر محصولات داشت.کلیدواژه ها
بهرهوری انرژی در کشاورزی, مصرف کود و انرژی, برنج, ذرت علوفه ایاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.