تاثیر فضای باز مجتمع مسکونی بر افزایش تعاملات اجتماعی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پایداری در محیط های انسان ساخت
  • کد COI اختصاصی: SBECONF01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی دهقان

پژوهشگر دکترا گروه شهرسازی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

زهرا اسدی

پژوهشگر دکترا گروه شهرسازی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

مریم رضائی

مدرس گروه شهرسازی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

چکیده

عدم توجه به امر تعاملات اجتماعی در طراحی مجتمع های مسکونی امروزی و در نظر نگرفتن پیامدهای روانشناختی آن، زندگی فردی و اجتماعی ساکنین را با مشکلاتی مواجه ساخته است. تجدد و به تبع آن مهاجرت و شهرنشینی، مشکلات عدیده ای را برای محیط های مسکونی فراهم آورد و بافت های شهری را تبدیل به محیط های خشک، پر مصرف، فاقد حریم و حس تعلق مکان و همسایگی و ... کرده است. در این فضاها انسان ها در جوار هم، همدیگر را نمی شناسد و اصولا این آشنایی را مهم نمی دانند. حریم و عرصه های انسانی و فضایی در مسکن امروزی از بین رفته است حتی خانواده از مسایل مختلف دیگری مثل محل بازی بچه ها، حریم محله، سایه اندازی و اضرافیت بصری و ... اظهار نارضایتی می کنند. همچنین فضای باز موثر در مجموعه های مسکونی به عنوان زمینه ساز تعامل فعال کمتر در طراحی ها به اهمیت آن ها توجه شده است. بافت جدید با ترکیب جمعیتی اغلب مهاجر از روستاها اطراف با خرده فرهنگ های متفاوت و گاه متضاد، طی نیم قرن گذشته به شدت در معرض تحولات کالبدی و فضایی ناشی از ناآگاهی مردم و مسئولان بوده است؛ در همین راستا برای بهبود کیفیت فضاهای شهری به خصوص مسکونی، یکی از راهبردهای اساسی برای رفع این مهم، طراحی براساس اصول و معیارهای اجتماعی و فرهنگی از جمله همسایگی است. از این رو، مقاله حاضر می کوشد ضمن شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء تعاملات اجتماعی در فضای باز مجموعه مسکونی را از مصرف کننده غیرفعال (در فضای بیرونی) به مشارکت کننده فعال تبدیل نماید. در این راستا، عوامل موثر بر افزایش تعاملات اجتماعی شناسائی و کدگذاری گردیده اند. در پایان، راهبردهای جهت بهبود تعاملات اجتماعی با تمرکز بر بهبود فضای باز و نیمه باز برای مجتمع هایی کهدر آینده در این منطقه ساخته می شوند ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

فضای باز، مجتمع مسکونی، تعاملات اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.