طراحی فضاهای شهری پایدار بر اساس شاخص های کلیدی تاب آوری مکانی -فضایی شهری (مطالعه موردی: محله مصلی)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پایداری در محیط های انسان ساخت
  • کد COI اختصاصی: SBECONF01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیانا معتمدیان

دانشجو، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

چکیده

امروزه شهرها علاوه بر چالش هایی نظیر: افزایش روز افزون جمعیت و تنوع گسترده ی نیازهای بشری ، با معضلات دیگری نیز مواجه اند که ریشه در مخاطرات طبیعی دارند و شرایط زندگی سکنه شهرهای جهان را بشدت تحت تاثیر می دهند. بحران های اقتصادی، اجتماعی – سیاسی و خسارات مالی و جانی ناشی از این سوانح پیوسته رو به افزایش است و در این راستا به کارگیری رویکردهای نوین چگونگی مواجهه با این سوانح امری حیاتی و ضروری است. از آنجا که شهرها تاثیرات قابل توجهی بر محیط زیست دارند، ارتقاء پایداری و تاب آوری در آنها حائز اهمیت است و عدم توجه به این دو امر جوامع انسان ی را از دستیابی به آینده ی مطلوب شهری باز می دارد. تاب آوری شهری را می توان از یک سو به مثابه ی یک استراتژی مهم در جهت تقویت ظرفیت جوامع و شهرها و از سویی دیگر به عنوان عاملی کلیدی در جهت تحقق پایداری شهری مطرح کرد. از طرفی وجود فضاهای شهری، ضرورتی اساسی در برنامه های توسعه شهری دارند و عدم وجود فضاهای شهری تاب آور در برابر آشفتگی های اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی مطابق با شاخص های تاب آوری، می تواندبر تعدد و شدت این اثرات بیفزاید و آینده ی شهر را تهدید کند. از آنجا که طراحی شهری، رشته ای با امکان مداخله ی مستقیم بر محیط انسان ساخت است، می تواند در جهت بهبود ابعاد کیفی محیط زندگی( بعد ماهوی) و تحقق این ابعاد( بعد رویه ای) و در نهایت افزایش تاب آوری شهری نقش موثری ایفا کند. هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد تاب آوری شهری و به دنبال آن طراحی فضاهای شهری پایدار در محله مسجد مصلی واقع در منطقه ۶ شهر اصفهان می باشد. این محله به سبب وجود جاذبه های گردشگری و عناصر مذهبی شاخص ، از موقعیتی نسبتا ویژه برخوردار است. اما بی توجهی به قسمت اعظمی از زمین ها ی این محله، امکان بروز بحران های طبیعی، اقتصا دی و اجتماعی را افزایش داده است و این آشفتگی ها موانعی موثر در جهت رسیدن به امر پایداری و تاب آوری شهری خواهند بود. بنابراین به منظور تحقق این اهداف ابتدا به بررسی شاخص های کلیدی تاب آوری، که به عنوان یکی از مهمتری ن ابزارها جهت طراحی فضاهای شهری پایدار شناخته می شوند، می پردازیم. جهت تحلیل نقش و تاثیر فضاهای عمومی پایدار بر میزان تاب آوری محله مسجد مصلی اصفهان در قالب پژوهشی کاربردی ، از روش توصیفی-پیمایشی (کتب، مقالات، اسناد و پرسشنامه) و همچنین روش های تحلیلی استفاده شده است.

کلیدواژه ها

تاب آوری ، فضاهای شهری پایدار ، طراحی شهری ، مسجد مصلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.