شبیه سازی عددی درزه های طولی پوشش سگمنتی تونل ها
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس تونل ایران
- کد COI اختصاصی: ITC13_053
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 145
نویسندگان
استادیار، گروه مهندسی معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه
گروه مهندسی معدن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی معدن، گرایش تونل و فضاهای زیرزمینی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه
چکیده
در این پژوهش پوشش سگمنتی تونل خط ۶ مترو تهران با حضور فیزیکی درزه های سگمنتی (روش مستقیم) شبیه سازی شده است. در بیشتر مطالعات پیشین تاثیر سگمنتی بودن تونل ها با استفاده از ضرایبی بصورت غیرمستقیم در نظر گرفته شده و یا پوشش کاملایکپارچه شبیه سازی شده است. در حالی که امروزه برای طراحی بهینه سازه های بتنی زیرزمینی و مطالعات مدل شکست و آسیب این گونه سازه ها باید طراحی بسیار دقیقی صورت پذیرد. در این مقاله پوشش سگمنتی تونل خط ۶ مترو تهران با استفاده از المان تیر بصورت دو بعدی شبیه سازی شده و درزههای طولی نیز با استفاده از المان فنر دورانی با تعریف صلبیت دورانی معین ایجاد گردید. برای شبیه سازی از نرم افزار تفاضل محدود ۲D FLAC استفاده شده است. برای ایجاد رفتار اتصالات سگمنتی از زبان برنامه نویسی فیش در نرم افزار استفاده شد. نتایج نشان می دهند که وجود درزههای طولی باعث کاهش مقدار ممان خمشی توزیع یافته در سازه تونل شده و نیروهای محوری و برشی چندان تغییری نمی کنند. به طوری که در پوشش یکپارچه ممان خمشی حدود ۷/ ۱ تن متر ازممان خمشی در پوشش سگمنتی بیشتر می باشد. کانتور نشست سطحی (جابجائی قائم) تونل در مدل عددی پوشش سگمنتی مقداربسیار ناچیزی از مدل عددی پوشش یکپارچه بیشتر می باشد. در کل پوشش سگمنتی می تواند باعث بهینه سازی ابعادی در پوشش تونل با توجه به منحنی اندرکنش ممان- نیروی محوری گردد و برای این امر نیاز به مطالعات گسترده و جامع می باشدکلیدواژه ها
درزه های طولی، پوشش سگمنتی تونل، شبیه سازی سگمنت، صلبیت دورانی، FLAC ۲Dمقالات مرتبط جدید
- Transport Properties and shrinkage of UHPC Containing Presoaked Scoria Sand
- بررسی الزامات دیوار برشی بتن آرمه با بازشو و راهکارهای بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی این دیوارها
- تحلیل مقایسه ای روش های مکانیکی و پردازش تصویر در ارزیابی ترک های تیر بتنی مسلح
- مقایسه عملکرد انواع اتصالات در قاب های خمشی فولادی تحت اثر بارهای انفجاری
- ارزیابی تاثیر الیاف مختلف بر روی تقویت خواص بتن های خود متراکم
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.