برآورد لرزش ناشی از حرکت قطار در تونل های شهری و معرفی راه کارهای کاهش آن
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس تونل ایران
- کد COI اختصاصی: ITC13_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 202
نویسندگان
معاون فنی پروژه متروی تهران – پرند، شرکت مهندسی سپاسد
چکیده
گسترش جوامع شهری و پیشرفت دانش حمل ونقل استفاده از سیستم های حمل ونقل ریلی در شبکه تونل های زیرزمینی را در پی داشته است. حرکت قطار در داخل تونل باعث ایجاد انرژی جنبشی شده که این انرژی در اطراف تونل توزیع و باعث ایجاد مجموعه ای از امواج لرزشی در خاک و سنگ اطراف و پی ساختمان های مجاور می گردد. از پیامدهای نامطلوب ناشی از این امواج، آزار و اذیت ساکنان مجاور این تونل ها و یا حتی بروز خسارت های سازه ای در بلند مدت است. لذا بررسی راه کارهای کاهش لرزش در تونل های شهری امری ضروری است. در این مقاله سعی شده ضمن معرفی استاندارد FTA به عنوان یکی از پرکاربردترین معیارهای مورد استفاده در این حوزه، فرآیند کامل اندازه گیری و مدل سازی تاثیر حرکت قطار در باکس و تونل های شهری تشریح شود. همچنین به عنوان یک مطالعه موردی نمونه ای از برداشت های میدانی و مدل سازی عددی انجام شده در متروی فرودگاه حضرت امام خمینی (ره)که به منظور بررسی تاثیر حرکت قطار بر برج مراقبت فرودگاه انجام شده تشریح شده است و راه کارهای پیشنهادی به منظور کم کردن اثرات نامطلوب حرکت قطار در مجاورت این سازه مورد بحث قرار گرفته شده است. نتایج برداشت های میدانی با در نظر گرفتن تاثیر میرایی های مختلف ناشی از گسترش امواج ارتعاشی از تونل مترو تا سازه نشانگر بالا بودن میزان لرزش بین ۲۰ تا ۳۰ دسیبل بوده که جهت کم کردن این میزان لرزش، پیشنهاد استفاده از فرش های جاذب و ادوات خاص روسازی و ترانشه های جاذب امواج لرزشی ارائه شده استکلیدواژه ها
تونل های شهری ، لرزش سازه ، امواج ارتعاشی ، لرزه نگاریمقالات مرتبط جدید
- Transport Properties and shrinkage of UHPC Containing Presoaked Scoria Sand
- بررسی الزامات دیوار برشی بتن آرمه با بازشو و راهکارهای بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی این دیوارها
- تحلیل مقایسه ای روش های مکانیکی و پردازش تصویر در ارزیابی ترک های تیر بتنی مسلح
- مقایسه عملکرد انواع اتصالات در قاب های خمشی فولادی تحت اثر بارهای انفجاری
- ارزیابی تاثیر الیاف مختلف بر روی تقویت خواص بتن های خود متراکم
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.