کانه زایی طلا، مس و فلزات همراه در محدوده هیرد شمالی، خراسان جنوبی، شرق ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-15-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رستمی پور

گروه زمین شناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مهرداد بهزادی

گروه زمین شناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مهرداد موحدی

گروه زمین شناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد امینی

دانشکده زمین شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه محدوده معدنی هیرد شمالی با مساحتی حدود ۲۵ کیلومتر مربع در استان خراسان جنوبی و ۱۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان بیرجند واقع شده است. در این ناحیه توده های نفوذی متوسط تا اسیدی با ترکیب گرانودیوریت تا گرانیت نفوذ کرده و توالی آتشفشانی- رسوبی ترشیری را تحت­تاثیر قرار داده اند. در محدوده مورد مطالعه کانی­سازی با دگرسانی­های سیلیسی، سرسیتی، تورمالینی، کلریتی و کربناتی همراه است. ساختار و بافت این نهشته­ها شامل رگه­ها و رگه­های مسطح و به ندرت استوک ورک، پراکنده، بریده و توده­ای است. مواد و روش­ها پس از بررسی مطالعات کتابخانه­ای، بازدید میدانی از محدوده مورد نظر انجام شد. از تمامی واحدهای سنگ­شناسی موجود، توده معدنی و دگرسانی اطراف کانسار نمونه­برداری شد. ۵۷ نمونه برای آنالیز ICP-MS و ICP-OES گرفته شد. مشخصات کلیه نمونه­های جمع­آوری شده و ایستگاه­های مورد مطالعه به دقت ثبت گردید. سپس نتایج آنالیز در نرم افزارهای مربوطه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج و بحث کانی­سازی در محدوده مورد مطالعه به صورت رگه­هایی با ضخامت­های مختلف در امتداد شکستگی­ها و پهنه­های گسلی دیده می­شود و بیشترین کانی­سازی در بازالت­ها و آندزیت­بازالت محدوده رخ داده است. آمفیبول و پلاژیوکلاز عموما به کلریت و سریسیت تبدیل شده­اند که نشان دهنده تاثیر آب­های جوی بر سنگ­های محدوده است. پیروکسن­ها نیز در ترکیب پس زمینه دیده می­شوند. در نمونه­های مورد تجزیه و تحلیل، ۲۹ نمونه دارای مقادیر بالاتر از یک درصد مس هستند که از این تعداد ۱۸ نمونه دارای مقادیر بالاتر از پنج درصد مس است. حداکثر مقدار مولیبدن در نمونه­های به دست آمده برابر با ۱/۱ درصد بود. ۳۰ نمونه دارای مقادیر بالاتر از ۱۲/۰ درصد سرب و ۱۲ نمونه دارای مقادیر بالاتر از ۱ درصد سرب بوده و حداکثر میزان سرب اندازه گیری شده در نمونه­های این محدوده بالاتر از ۳ درصد بوده است. ۲۸ نمونه دارای مقادیر بالاتر از ۲/۰ درصد گوگرد و ۳ نمونه دارای مقادیر بالاتر از ۱ درصد گوگرد و حداکثر میزان گوگرد اندازه­گیری شده در نمونه­های این محدوده بالاتر از ۳ درصد بوده است. با رسم نمودارهای همبستگی. عنصر مس نیز همبستگی خوبی با عنصر Mo دارد. (Al, Ti, Cr, Ni) Al با Ti و همچنین کروم همبستگی قوی با Ni دارد. عنصر طلا نیز به شدت با آهن و آرسنیک همبستگی دارد. نتیجه­گیری بررسی های ژئوشیمیایی عناصر همراه نشان می دهد که ماگمای منشا کانی سازی در ناحیه هیرد شمالی حاصل فرورانش بوده و از این رو نوع I است. این بررسی ها نشان می دهد که طلای موجود در داخل ساختار پیریت قرار گرفته و با توجه به پاراژنز مس و مولیبدن و همچنین وجود مس به شکل کانی های کالکوپیریت می تواند نشان دهنده نزدیکی کانی سازی مس و مولیبدن باشد.

کلیدواژه ها

اپی ترمال, خراسان جنوبی, کانسار, طلا, مس, هیرد شمالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.