توسعه پایدار شهرها با محوریت تأمین زیرساختهای لازم و افزایش مطلوبیت استفاده ازدوچرخه درگروه های شهری مختلف (مطالعه موردی: گروه شهرهای کوچک-شهر ایوانکی)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
- کد COI اختصاصی: TTC12_029
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 818
نویسندگان
کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل، دانشگاه صنعتی شریف و رئیس هیئت مدی
کارشناس ارشد مدیریت، دانشگاه تربیت مئرس، شهرداری ایوانکی
چکیده
در سالهای اخیر با توجه به مشکلات متعدد ترافیکی، حمل ونقلی و زیست محیطی در بسیاری از خیابانهای پر تراکم کشورهای توسعه یافته، جایگاه مسیرهای دوچرخه به عنوان شیوه حمل و نقلی رقیب مورد توجه ویژه قرار گرفته است. اما متأسفانه علیرغم پتانسیل زیاد بسیاری از شهرهای کشور نظیر شهرهای حاشیه خزر و شهر های کویری در ایجاد شبکه های منسجم دوچرخه با هدف استفاده از دوچرخه به عنوان یک شیوه حمل و نقلی رقیب به ویژه در سفرهای با اهداف اجباری شامل سفرهای شغلی و تحصیلی این مهم مغفول مانده است. با توجه به اهمیت موضوع، در این مطالعه عوامل مؤثردرشهرهای مختلف در انتخاب دوچرخه به عنوان شیوه حمل و نقلی رقیب بررسی شده است.ضمن آنکه یک مطالعه موردی در این خصوص در شهر ایوانکی واقع دراستان سمنان انجام شده است. بطور مشخص با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، بسیاری ازشهرهای کشور دارای شرایط مناسبی در ایجاد و توسعه شبکه های دوچرخه سواری و تسهیلات مربوط به آن می باشند. همچنین وجودپتانسیلهای زیاد از نظر میانگین سالانه سرعت باد و نزولات جوی، ویژگی های اقتصادی و اجتماعی مختلف و از سوی دیگر موضوع هدفمندسازی یارانه ها ، زمینه مناسبی را در ایجاد و توسعه شبکه های دوچرخه سواری و تسهیلات مربوط به آن فراهم نموده است،که لازم است در برنامه های توسعه پایدار شهر ها مورد توجه قرار گیرد.کلیدواژه ها
مسیر دوچرخه، بهبود شاخصهای زیست محیطی، شبکه منسجم دوچرخه، توسعه پایدارمقالات مرتبط جدید
- روشهای تعیین تابع انتقال ارتعاشات از سیستم های مترو به سازههای مجاور
- نقش توسعه ریلی در احیای گردشگری اکولوژیک با تمرکز بر تاثیرات زیست محیطی ، اقتصادی و اجتماعی
- توسعه شبکه مترو به عنوان الگوی پایدار حمل و نقل شهری و با تاکید بر شرایط زیست محیطی شهر ارومیه
- امکان سنجی فنی ژئوپلیتیکی احداث مسیر ریلی تهران - اربیل اقلیم کردستان عراق با رویکرد تقویت ترانزیت منطقه ای و کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی در غرب آسیا
- توسعه شاخص کیفیت سازه های خط ریلی بدون بالاست در متروهای شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.