بهینه سازی فرایند استخراج روغن از دانه های گلرنگ با پیش تیمار مایکروویو و تخمین پارامترهای فرایند با کمک شبکه ی عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه نوآوری در علوم و فناوری غذایی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFSTIA-10-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا دولت آبادی

باشگاه پژوهشگران جوان ونخبگان ، واحد سبزوار ، دانشگاه آزاد اسلامی، ، سبزوار، ایران

سیدعلی مرتضوی

گروه علوم و صنایع غذایی ، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، ، سبزوار، ایران.

معصومه مقیمی

گروه شیمی، واحد گنبد کاووس، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبد کاووس، ایران

حمید بخش آبادی

باشگاه پژوهشگران جوان ونخبگان، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

سید حسین استیری

گروه علوم و صنایع غذایی ، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، ، سبزوار، ایران.

چکیده

در این تحقیق بهینه سازی استخراج روغن از دانه های گلرنگ با پیش تیمار مایکروویو با هدف بیشینه نمودن راندمان استخراج روغن، پایداری اکسیداتیو و فنول کل و کمینه نمودن میزان اسیدیته روغن توسط روش سطح پاسخ و در نهایت تخمین این پاسخ ها با کمک شبکه عصبی انجام گرفت. اثرات دو فاکتور توان مایکروویو در محدوده ی ۱۸۰ تا ۹۰۰ وات و زمان مایکروویو در محدوده ۹۰ تا ۲۷۰ ثانیه با کمک طرح مرکب مرکزی بر پارامترهای راندمان استخراج روغن، اسیدیته، ضریب شکست روغن، پایداری اکسیداتیو و فنول کل نمونه ها بررسی گردید. بررسی نتایج نشان داد شرایط بهینه برای فرایند استخراج روغن از دانه های گلرنگ با پیش تیمار مایکروویو زمانی ایجاد می شود که توان مایکروویو ۹۰۰ وات و زمان آن ۲۷۰ ثانیه باشد. افزایش توان و زمان مایکروویو منجر به افزایش تمام پاسخ های مورد بررسی به جز ضریب شکست گردید ولی روی ضریب شکست تاثیر معنی داری نداشت. همچنین نتایج مدل سازی شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که شبکه ای با یک لایه پنهان حاوی ۹ نورون یعنی چیدمان۵-۹-۲ (شبکه ای با ۲ ورودی، ۹ گره (نورون) در لایه پنهان و ۵ خروجی)، بهترین نتیجه را در پیش بینی خروجی های مورد نظر دارد. این شبکه با مقدار ضریب همبستگی ۹۸۹/۰ و میانگین مربعات خطای ۰۰۰۲/۰ بالاترین دقت را در بین توپولوژی های در نظر گرفته شده از خود نشان داد.

کلیدواژه ها

گلرنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.