بررسی فرایند لایه شکافی اسیدی در مخازن کربناته

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش علمی مهندسی مخازن هیدروکربوری، علوم و صنایع مرتبط
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR02_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد یاحق

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات،گروه نفت، فارس، ایران

سیاوش عاشوری

دکتری نفت ، استادیار

چکیده

تحریک چاه به منظور افزایش تولید از چاه و بهروری اقتصادی از مخزن استفاده می‌شود. روش‌های رایج تحریک چاه شامل عملیات ماتریس یا بعبارتی اسیدکاری و لایه شکافی است. فرایند لایه شکافی خود به دور روش لایه شکافی پروپانتی و لایه شکافی اسیدی انجام می‌شود. همچنین از روش‌های لایه شکافی علاوه بر تحریک چاه می‌توان به عنوان ابزاری برای کنترل مخزن استفاده ‌شوند. انتخاب بین روش‌های تحریک بر اساس جنس سازند، اهداف تولیدی و ارزیابی‌های اقتصادی انجام می‌گیرد که در این ارزیابی‌ها نمودارهای شاخص تولید از نقش بسازیی برخوردار هستند. در سازندهای کربناته‌ای که دارای تراوایی و تخلخل پایین هستند، روش لایه شکافی اسیدی به عنوان انتخاب اصلی در نظر گرفته می‌شود. از آنجایی که بیش از 85 درصد مخازن هیدروکربنی کشورمان از نوع کربناته بوده و اکثر آنها با معضل افت فشار مواجه‌اند، استفاده از روشهای تحریک چاه به منظور بهبود در میزان تولید و دست یافتن به اهداف تولیدی ضروری به نظر می‌رسد. با توجه به این موضوع استفاده از لایه شکافی اسیدی در مخازن ایران می تواند کاندیدای خوبی برای تحریک باشد. از اینرو بررسی و مطالعه عوامل تاثیر گذار بر موفقیت فرایند لایه شکافی اسیدی از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مقاله به بررسی شرایط انتخاب لایه شکافی اسیدی، مزایا، معایب و عوامل تاثیر گذار بر روی موفقیت آن می‌پردازد.

کلیدواژه ها

اسیدکاری، لایه شکافی اسیدی، مخازن کربناته، نمودار IPR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.