پاکسازی گل حفاری آلوده به مواد نفتی با استفاده از دیاکسیدکربن فوق بحرانی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش علمی مهندسی مخازن هیدروکربوری، علوم و صنایع مرتبط
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR02_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا خانپور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز،

محمدرضا شیخی کوهسار

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز.

فریدون اسماعیل زاده

دانشیار دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشگاه شیراز.

چکیده

گل حفاری که از آن با عنوان سیال حفاری نیز یاد می شود، پیچیده ترین سیالی است که تاکنون توسط بشر ساخته و استفاده شده است و بسته به شرایط مخزن می تواند پایه آبی یا پایه روغنی باشد.معمولاً درپایان عملیات حفاری، سیال حفاری تبدیل به یک محصول هرز می شود که باید بر اساس قوانین زیست محیطی دفع گردد.گلحفاریوپسماندهایناشیازحفاریدرصورتیکهبه نحو مطلوبیمدیریتنشوند،علاوهبرتحمیلهزینه-هایسنگینبهصنعتنفت،می توانندبهیکیازمنابعآلودگیدر محلحفاریتبدیلشوند.تاکنون روش های متعددی جهت پاکسازی گل حفاری از آلاینده های نفتی ارائه شده است. استفاده از فن آوری فوق بحرانی جهت استخراج آلاینده ها از خاک و سایر جامدات، مانند خاکستر، رسوبات رودخانه ها و کربن فعال، تقریباً از سال 1987 مورد توجه قرار گرفت.با انجام آنالیزهایXRD و SEMبر روی گل حفاری قبل و بعد از فرآیند پاکسازی، تاثیر دی اکسیدکربن فوق بحرانی بر میزان استخراج آلاینده ها از گل حفاری مورد بررسی قرار گرفته است. در این روش، پارامترهایی از جمله دما و فشار عملیاتی، زمان استاتیک و دینامیک و دبی دی اکسیدکربن فوق بحرانی نقش به سزایی را در میزان استخراج آلاینده ها از گل حفاریایفاء می نمایند که با انجام آزمایشات گسترده ای در محیط کاملاً کنترل شده، دمای ºC60، فشار bar180، دبی کمتر از 1/0 سی سی بر ثانیه و زمان استاتیک 110 دقیقه به عنوان شرایط عملیاتی بهینه به منظور پاکسازی مواد غیر فعال کننده کاتالیست مشخص شده است.

کلیدواژه ها

دی اکسیدکربن فوق بحرانی، سیال فوق بحرانی، گل حفاری آلوده به مواد نفتی، شرایط بهینه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.