شبیه سازی حداقل فشار امتزاجی نیتروژن و نفت یک مخزن نفتی ایران جهت ازدیاد برداشت

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش علمی مهندسی مخازن هیدروکربوری، علوم و صنایع مرتبط
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR02_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1377
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا بلوندارزاده

کارشناس ارشد تولید

سیاوش عاشوری

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعت نفت

چکیده

در این فعالیت از تفکیک گر مرحله اول یکی از مخازن زیر اشباع ایران نمونه گیری گاز و نفت صورت پذیرفت وگاز جدا شده از سیال مخزن مورد آنالیز قرار گرفته و ترکیب آن مشخص گردید، سپس در آزمایشگاه ، گاز و نفت تفکیک گر با یکدیگر ترکیب شده و با ملاک قرار دادن(GOR) مخزن، ترکیب سیال مخزن بدست آمده و پس از انجام آزمایش مقدماتی (Flash Separator) و وصول اطمینان ازدقت( (GORمحاسبه شده، مقدار یک لیتر نفت مخلوط شده تهیه و آزمایشات انبساط آنی و مرحله ای بر روی آن انجام گردید.در مرحله بعد حداقل فشار امتزاجی نیتروژن((MMP و نفت مخزن در آزمایشگاه از طریق آزمایش لوله قلمی (Slim-tube) 5638 پام تعیین شده و حداقل غلظت مورد نیاز برای رسیدن به شرایط امتزاج(MMC) از طریق آزمایشات تعادل فازی، نمودارهای مثلثی و شبیه سازی محاسبه گردید. سپس جهت دستیابی به امتزاج در فشار مخزن نیتروژن و گاز تفکیک گر مرحله اول با نسبت مشخص با یک دیگر مخلوط شده و جهت تزریق در لوله قلمی و مغزه های سنگ بکار برده شد. مقدار بازیافت نهایی نفت در لوله قلمی برای آزمایش تعیین (MMP) 98درصد و در آزمایش تعیین ((MMC 92 درصد بدست آمد. همچنین با انجام این آزمایشها در مغزه های سنگ بازیافت نهایی نفت در فشار (MMP) 88 درصد ودر شرایط (MMC) 85 درصد محاسبه گردید. سپس جهت مقایسه حداقل فشار امتزاجی بدست آمده در آزمایشگاه با نتایج حاصل از شبیه سازی مخزن برای سیستم مذکور لوله قلمی در محیط (GEM) شبیه سازی گردید و حداقل فشار امتزاجی محاسبه شد که با نتایج آزمایشگاه هم خوانی خوبی نشان داد (42/6 درصد خطا). بنابراین می توان نتیجه گرفت که با تزریق گاز نیتروژن و گاز مرحله اول تفکیک گر در میدان مذکور بازیافت نهایی از حدود 31 درصد فعلی به حداقل 85 درصد خواهد رسید.

کلیدواژه ها

حداقل فشار امتزاجی، تزریق نیتروژن، تزریق گاز، تزریق امتزاجی، MME ، MMP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.