شناسایی موانع تحقق سیاست های توسعه پایدار گردشگری در ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه گردشگری و اوقات فراغت، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_TLJ-9-17_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهنا نیک بین

استادیار گروه مدیریت گردشگری و هتلداری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. گروه توسعه پایدار گردشگری، مرکز تحقیقات اقتصاد خلاق، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران.

چکیده

طی دهه های اخیر، تاثیرات زیست محیطی و اجتماعی صنعت گردشگری در خط مقدم مسائل جهانی قرار گرفته است؛ بنابراین به اطمینان از اجرای شیوه های پایدار در صنعت گردشگری نیاز شدیدی وجود دارد؛ چراکه تخریب محیطزیست و پیامدهای اجتماعی آن بر مقصدهای گردشگری تاثیرات مخربی برجای گذاشته است. با وجود ابعاد گسترده این تاثیرات، ملاحظات پایداری عمدتا تا امروز مفهومی بوده و به عملکرد گسترده صنعت تبدیل نشده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی زمینههای تحقق نیافتن توسعه پایدار گردشگری در ایران، با وجود مطرح شدن آن در بیش از دو دهه اخیر است. برای رسیدن به اهداف تحقیق، با استفاده از پارادایم تفسیری، رویکرد کیفی و راهبرد تحلیل محتوا، دادههای کیفی گردآوری شده از مصاحبههای عمیق با نرم افزار مکس کیودیای تجزیه وتحلیل شد. دادههای تحقیق از مصاحبههای نیمهساختاریافته با چهارده نفر از ذی نفعان این صنعت در بخشهای مختلف دولتی، خصوصی و دانشگاهی آشنا به رویههای توسعه پایداری گردشگری به روش هدفمند و گلوله برفی گردآوری شد. تجزیه وتحلیل دادههای کیفی تحقیق حاکی از شناسایی موانع تحقق توسعه پایدار گردشگری در ایران در قالب سه مقوله اصلی است. این سه مقوله شامل موانع دولتی، موانع اجتماعی فرهنگی و همچنین موانع در بخش عرضه است که از ۲۲ کد اولیه برآمده از متن مصاحبههای انجام شده، شناسایی و دستهبندی شدند. نتایج در قالب جدول و نمودار درختی مکس کیو دی ای ارائه شد. روایی و پایایی نتایج پژوهش با شاخصهای کرسول و محاسبه کاپای کوهن (۷۵۹/.) مورد سنجش قرار گرفت.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار, گردشگری, موانع, تحلیل محتوا, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.