اسکان اضطراری بعد از وقوع زلزله، مطالعه موردی شهر اسلامشهر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نشست تخصصی مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: SUMSD01_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مهدوی

کارشناس ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری، شهردارمنطقه یک اسلامشهر

محمدعلی زینالی

کارشناس ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری، شهرداری تهران

ابراهیم محمدیان روشن

دانشجوی کارشناس ارشد علوم سیاسی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

فلات ایران از نظر وقوع زلزله یکی از فعال ترین مناطق جهان است و هراز چندگاه زلزله ای مخرب با خسارت های جانی و مالی زیاد و سنگین در این کشور به وجود می آید. با توجه به اینکه زلزله همیشه در زمره بزرگترین بلایای طبیعی در این سرزمین بوده و تنها در یک قرن اخیر صدها هزار نفر جان خود را بر اثر وقوع آن از دست داده اند و خسارات مالی فراوانی نیز ببار آورده است، لیکن تاکنون کمتر اقدام اساسی در جهت پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از زلزله در کشور صورت پذیرفته است. اسلامشهر در چند دهه اخیر رشد سریع، نا موزون و بی رویه نموده و در جهت های مختلف گسترش یافته است این در حالی است که نوع ساخت وساز ها در این شهر بویژه بافت های قدیمی از ایمنی، استحکام وکیفیت پایین برخوردار می-باشد و برخی محلاتی مانند شهرک امام حسین(ع) بدون رعایت اصول مهندسی و مقررات ملی ساختمان احداث شده است بر این اساس نیاز به یک نظام برنامه ریزی مدون برای مواقع بحرانی پس از زلزله لازم و ضروری است. با نگاه به تجاربی که از زلزله های گذشته نظیر بویین زهرا، رودبار و منجیل، بم، ورزقان و هریس به دست آمده موضوع اسکان اضطراری ضرورتی اجتناب ناپذیراست نیاز به یک مکان امن جهت اسکان اضطراری و موقت افراد در داخل بافت شهری و نزدیک به محل زندگی آنها مهم است با بررسی های میدانی سایت های مدیریت بحران شهر و تعدادی از پارکها و اماکن ورزشی، آموزشی و فضاهای باز درون شهری بعد از وقوع زلزله می توانند مکان امنی جهت اسکان زلزله زدگان باشند. بررسی ها نشان می دهد این مکانها به دلیل جنس، بافت و زمین شناسی، ایمنی در ساخت خطر تخریب آنها در هنگام زلزله کمتر است از طرفی این مکانها به طور طبیعی وجود دارند و مشکل تأخیر در پناه دادن زلزله زدگان حل می شود. لذا پیشنهاد می شود با توجه به اهمیت موضوع علاوه بر سایت های اسکان اضطراری موجود از پارکها، بوستانها، اراضی خالی مناسب و سالن های ورزشی در محدوده شهری برای اسکان اضطراری استفاده شود.

کلیدواژه ها

زلزله، اسلامشهر، اسکان اضطراری، مکانیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.