جریان سازی هنری نگارخانه ها در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SSA-2-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 25
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی بابایی فلاح

استادیار گروه هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری. h.babaei@richt.ir

چکیده

نگارخانه یا گالری مرکزی برای نمایش آثار هنری تازه خلق شده توسط هنرمندان هنرهای تجسمی است. نگارخانه­ها در دو دسته اصلی نگارخانه­های دولتی و خصوصی به فعالیت مشغول هستند. تجربیات جهانی فعالیت­های نگارخانه­ای، به خصوص در کشورهای اروپایی و امریکا از حدود سال­های جنگ جهانی دوم در ایران نیز متداول گردید. ابتدا نگارخانه­های تحت حمایت سفارتخانه­ها به نمایش آثار مبادرت ورزیدند و پس از آن ها در اواخر دهه بیست و اوایل دهه سی خورشیدی، چند مرکز فرهنگی و نگارخانه خصوصی به شکل حرفه­ای­تر وارد عرصه نمایش آثار هنرهای تجسمی شدند. نگارخانه­ها، نقش مهمی در ترویج جریان­های هنری مهم در حدود هفتادسال اخیر داشتند؛ سبک­های مدرن اروپایی و جریانات مهم معاصر مثل جریان هنری نقاشی سقاخانه به واسطه فعالیت نگارخانه­ها ثبت، ضبط و ترویج پیدا کردند. مقاله حاضر که به روش توصیفی و تحلیلی نگارش پیدا کرده است، به شکل کیفی، نگاهی اجمالی به جریان­سازی هنری نگارخانه­ها در ایران و مولفه­های موثر بر این جریان سازی­ها داشته است؛ هدف اصلی از نگارش این مقاله، درک تاثیرات نگارخانه های هنری بر جریان سازی های هنری در ایران معاصر و تبیین نقش مولفه­هایی مثل تاثیرات خود هنرمندان و گروه های هنری بر فعالیت جریان­ساز نگارخانه­ها، نقش مخاطبان، تبلیغات و رسانه­ها و منتقدین، حاکمیت و مسائل سیاسی و اقتصادی می­باشد. سوالات مطرح در این تحقیق چگونگی ظهور نگارخانه های هنری در ایران و فضای موثر در ایجاد آن ها است. تاثیر نگارخانه­ها بر جریان­سازی­های هنری ایران و میزان تاثیر مثبت و منفی آن ها بر جریانات مهم هنری یک صد سال اخیر ایران نیز از سوالات دیگر در این تحقیق خواهد بود.

کلیدواژه ها

جریان سازی, گالری, نگارخانه, هنر ایران, هنر معاصر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.