بازتاب انسان شناسی جنسیت در آثار فرهاد حسن زاده و قدسی قاضی نور

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات داستانی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RPRAZI-13-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیم صالحی فر

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

ابراهیم محمدی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

سید مهدی رحیمی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

اکبر شایان سرشت

گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، خراسان جنوبی.

چکیده

جنسیت، تفاوت و یکسانی نقش های جنسیتی، از مفاهیم بنیادین انسان شناسی جنسیت است. در این پژوهش سعی شده است  مصادیق انسان شناختی در داستان های فرهاد حسن زاده و قدسی قاضی نور (به ویژه داستان های گروه سنی د، ه) جستجو و بر پایه انسان شناسی جنسیتی پساساختارگرا تحلیل گردد. مطابق بینش مرسوم و سنتی و به تعبیر روشن تر ایدئولوژی های حاکم بر ساختارهای فرهنگی سنتی، در هر دوگانه ای یک قطب مرکز است و دیگری حاشیه، حال آن که درواقع در دوگانه­های یادشده، هیچ کدام از دو قطب بر دیگری برتری ندارد. در مقاله حاضر با پیش چشم داشتن این دیدگاه، مرکزیت داشتن یا نداشتن یکی از دو قطب در دوگانه ­های طبیعت/ فرهنگ و زن/ مرد در آثار مورد نظر تحلیل شده است تا نشان داده شود که در آثار کدام نویسنده به قطب زن و در کدام اثر به قطب مرد مرکزیت داده شده است؟ در کدام اثر مرکزگریزی اتفاق افتاده است؟ و در کدام یک این اتفاق رخ نداده است؟ این پژوهش نشان می­دهد که در بیشتر داستان های مورد بحث، مرکزیت شخصیت پردازی نویسنده با قطب مرد است و نوع نگاه به شخصیت زنانه در اغلب موارد از کلیشه های سنتی پیشین فاصله چندانی نگرفته است

کلیدواژه ها

فرهنگ, انسان شناسی فرهنگی, انسان شناسی جنسیت, ادبیات داستانی, ادبیات کودک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.