مروری بر تولید رنگ آبی خوراکی: فیکوسیانین

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات در دنیای رنگ، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSCW-14-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه قمری

استادیار، گروه صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی بصیر، آبیک، قزوین، ایران، کدپستی: ۳۴۴۱۳۵۶۶۱۱.

مرضیه صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد، موسسه آموزش عالی بصیر، آبیک، قزوین، کدپستی: ۳۴۴۱۹۴۵۶۶۳.

چکیده

امروزه استفاده از مواد رنگزا طبیعی در صنایع غذایی و دارویی بسیار حائز اهمیت است. مواد رنگزا طبیعی به دست آمده از حیوانات، گیاهان و میکروارگانیسم ها جایگزین امیدوارکننده ای برای مواد رنگزا خوراکی مصنوعی هستند زیرا مواد رنگزا سنتتیک در دراز مدت تاثیر منفی بر سلامت انسان دارد. فیکوسیانین به عنوان یک ماده رنگزا طبیعی آبی و محلول در آب به جای مواد رنگزا خوراکی آبی مصنوعی استفاده می شود که علاوه بر رنگ دادن به غذا، خواص مفید بالقوه ای به عنوان آنتی اکسیدان ها و عوامل ضدسرطانی نیز داشته و از این رو مورد توجه علمی و صنعتی قرار گرفته اند. فیکوسیانین از ریزجلبک ها مانند اسپیرولینا استخراج می گردد و نقش سلامت بخش در برابر شرایط مختلف مانند سرطان، کم خونی، التهاب، دیابت، چاقی و اختلالات عصبی دارد و به دلیل کاربردهای متنوع در صنایع مختلف غذایی و دارویی محبوبیت پیدا کرده است. در این تحقیق مروری بر تولید بیوتکنولوژیکی ماده رنگزا آبی خوراکی فیکوسیانین از ریزجلبک اسپیرولینا، کشت میکروبی، استخراج، خالص سازی، روش های پایداری و کاربردهای آن پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

فیکوسیانین, اسپیرولینا, رنگ خوراکی, استخراج, خالص سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.