کاربرد رویکرد استوار فازی به منظور مکانیابی - مسیریابی تسهیلات جمع آوری پسماندهای شهری با استفاده از الگوریتم ژنتیک
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 15، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JTE-15-3_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 173
نویسندگان
دانشیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
چکیده
امروزه مساله مکانیابی مخازن زباله و مسیریابی خودروهای جمع آوری پسماند در ارتباط نزدیک با سلامت جامعه و همچنین محیط زیست دارد. در این مقاله، مساله مکانیابی- مسیریابی کمان دوره ای همراه با ایستگاههای تخلیه میانی در شرایط عدم قطعیت مورد بررسی قرار میگیرد که هدف آن کاهش تعداد مکانهای فعال جهت جمعآوری پسماند در سطح شهر بوشهر، تعیین مسیرهای بهینه جهت سرویس دهی تمامی یالهای دارای تقاضای شبکه گراف شهری در طول هفته و تعداد وسایل نقلیه موردنیاز است. یک مدل برنامهریزی خطی عدد صحیح مختلط همراه با در نظر گرفتن تقاضای فازی برای بهینهسازی مساله توسعه داده میشود و برای حل تقریبی مساله از در ابعاد بزرگ الگوریتم ژنتیک چند هدفه استفاده می شود. برای ارزیابی کارایی الگوریتم پیشنهادی، از حل کننده CPLEXنرم افزار GAMSدر حل مسائل با ابعاد کوچک و متوسط بهره برده می شود. در پژوهش حاضر از آنجا که در مساله برنامهریزی مدیریت پسماند شناسایی دقیق و صحیح توزیع پارامترها خیلی مشکل است و اغلب دادههای مورد نیاز از عدم قطعیت برخوردار هستند برای مدلسازی مساله پژوهش از رویکرد بهینهسازی استوار و رویکرد فازی شهودی استفاده شده است. نتایج انجام این پژوهش نشان میدهد که مقدار توابع هدف تعیین شده در روش استوار فازی نسبت به روش قطعی از مقدار کمتری برخوردار است. از دیگر نتایج این پژوهش میتوان به کاهش ۹ درصدی در میزان استفاده از مخازن مورد نیاز تخصیص داده شده به مکانهای جمعآوری پسماند و همچنین کاهش ۵۲ درصدی مکان های فعال جهت جمعآوری پسماند اشاره نمود.کلیدواژه ها
مدیریت پسماند, برنامه ریزی استوار فازی, عدم قطعیت, الگوریتم ژنتیک چند هدفه, شهر بوشهراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.