طراحی پروفایل کاربردی فراداده ای برای توصیف و سازماندهی اشیای محتوایی: مطالعه موردی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد آستان مقدسه حضرت معصومه(س)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه بازیابی دانش و نظامهای معنایی، دوره: 11، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JKS-11-39_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا کریمی

گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم، قم، ایران

مرتضی محمدی استانی

دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

لیلا احمدی

دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر طراحی پروفایل کاربردی فراداده ای برای توصیف و سازماندهی(پردازش) اشیای محتوایی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد آستان مقدسه حضرت معصومه(س) بود. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بود که با رویکرد تحلیلی انجام شد. جامعه پژوهش مشتمل بر کارمندان بخش سازماندهی و مدیران کتابخانه، موزه و مرکز اسناد آستان مقدسه و عناصر، خصائص و ویژگی های استانداردهای فراداده ای بافت میراث فرهنگی بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. روش گردآوری داده ها، مشاهده ساختارمند و ابزار آن مصاحبه، پرسشنامه و سیاهه وارسی بود. نتایج نشان داد که به منظور توصیف و سازماندهی(پردازش) اشیای محتوایی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد آستان مقدسه نیازمند سه پروفایل کاربردی فراداده ای مجزا برای کتابخانه، موزه و مرکز اسناد است. پروفایل کاربردی فراداده ای طراحی شده برای اشیای محتوایی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد به ترتیب دارای ۵۳، ۸۳ و ۲۷ عنصر اصلی و فرعی بود. استاندارد فراداده ای توصیف شی(مدس)، استاندارد مدیریت مجموعه موزه های بریتانیا(اسپکتروم)، و استاندارد بین المللی توصیف آرشیوی(ایساد) دارای بیشترین سهم در پروفایل کاربردی فراداده ای به ترتیب در بافت های کتابخانه، موزه و مرکز اسناد بود. طراحی پروفایل کاربردی فراداده ای موجبات توصیف و پردازش مناسب اشیای محتوایی، همگرایی هرچه بیشتر بافت میراث فرهنگی و همچنین مدیریت بهتر فراداده ها خواهد شد. این امر با توجه به بافت و نیازهای بومی انجام می شود و در عین حال موجب افزایش نقاط دسترسی، بازیابی و میانکنش پذیری بیشتر با سایر سامانه های مدیریت اطلاعات و کتابخانه ها خواهد شد.

کلیدواژه ها

پروفایل کاربردی فراداده ای, استانداردهای فراداده ای, بافت میراث فرهنگی, کتابخانه موزه و مرکز اسناد آستان مقدسه حضرت معصومه(س)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.