شناسایی موانع توسعه ای متاورس در کتابخانه های دیجیتال مبتنی بر نظریه مبنایی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه بازیابی دانش و نظامهای معنایی، دوره: 11، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JKS-11-39_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال رضایی نور

استاد گروه مهندسی صنایع، دانشگاه قم

راحله کریمیان

گروه آموزشی علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر شناسایی موانع متاورس در کتابخانه های دیجیتال است. و روش اجرا این پژوهش از نوع کیفی و مبتنی بر نظریه مبنایی، جامعه آماری شامل ۱۰ نفر از متخصصان دانشگاهی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه براساس اصل اشباع نظری محاسبه شد. ابزار پژوهش، مصاحبه های نیمه ساختاریافته در مورد موانع متاورس در کتابخانه های دیجیتال است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مبتنی بر نظریه مبنایی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ۵۳ مضمون محوری در قالب شرایط علی شامل «وجود یک مشکل یا مسئله»، «عوامل فردی»، «مدیریتی»، »سازمانی»، «فناوری»، «سیاسی»، «اجتماعی، «نهادی» شرایط زمینه ای شامل«توسعه فناوری»، »درک کاربران»، «اهداف کتابخانه»، «وضعیت اجتماعی- اقتصادی»، «سطح سواد فناوری»، «فرهنگ ها و ارزش ها»، «پیشینه و تجربه»، «نیاز کاربران». شرایط مداخله گر شامل« منابع محدود»، «سرعت بالای تغییر فناوری»، «عدم قطعیت در آینده متاورس»، «عوامل انسانی». راهبردها شامل« آموزش و آگاهی بخشی»، « همکاری با شرکت های فناوری»، توسعه زیرساخت های فناوری»، «تحقیق و توسعه» پیامدها شامل«کاهش دسترسی به اطلاعات»، « عدم انطباق با استانداردها »، «خطرات امنیتی و حریم خصوصی »، «عدم پذیرش از سوی کاربران» بودند. براساس نتایج می توان گفت متاورس به عوامل متعددی بستگی دارد. در نتیجه با توسعه متاورس، کتابخانه ها فرصت های جدیدی برای ارائه خدمات به کاربران خود خواهند داشت. با تفکر خلاقانه در مورد نحوه استفاده از این فناوری، کتابخانه ها می توانند به پلتفرم های آموزشی و اجتماعی ارزشمندی تبدیل شوند.

کلیدواژه ها

"متاورس", "کتابخانه های دیجیتال", "نظریه مبنایی", "موانع توسعه ای"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.