اثرات متقابل شوری و تراکم بر شاخص های بیوشیمیایی سرم ماهی باس دریایی (Lates calcalifer)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-23-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد طاهری

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.

سید محمد موسوی

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.

نسیم زنگویی

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران.

منصور طرفی موزان زاده

گروه آبزی پروری، پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.

چکیده

تعیین شوری بهینه برای پروش ماهیان دریایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. همچنین تراکم به عنوان یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر رشد و ایمنی آبزاین پرورشی همیشه مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر به منظور تعیین شوری و تراکم مناسب ذخیرهسازی برای ماهی باس دریایی آسیایی در شرایط پرورشی انجام شد. هدف اصلی از این تحقیق، بررسی اثرات متقابل تراکم و شوری بر پارامترهای بیوشیمیایی ماهی باس دریایی آسیایی است. به منظور انجام این آزمایش، تعداد ۴۵۰ قطعه بچه ماهی باس دریایی (Lates calcalifer) با میانگین وزن اولیه ۵/۴±۳۰ گرم، بطور تصادفی انتخاب و در۲۷ مخزن فایبرگلاس (هر تیمار در ۳ تکرار) تقسیم شدند و به مدت دو ماه با جیره های غذایی تجاری، تغذیه شدند. بطور کلی در این پژوهش ۹ تیمار آزمایشی شامل ۳ سطح شوری (ppt ۱۰، ۲۰ و ۳۰) و ۳ سطح تراکم (۱، ۲ و ۳ کیلوگرم بر متر مکعب) به صورت متقابل مورد ارزیابی قرار گرفتند. ماهیان در طول دوره آزمایش، تا حد سیری به صورت دستی تغذیه شدند. جهت بررسی وضعیت فیزیولوژیک ماهیان پس از دو ماه تغذیه، از ماهیان خون گیری و جداسازی سرم به عمل آمد. پارامترهای بیوشیمیایی مورد مطالعه شامل کلسترول، تری گلیسرید، گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، فسفر، منیزیم، کلسیم و LDL و HDL، به روش آنزیمی-فتومتریک مورد سنجش قرار گرفتند. بر اساس نتایج به بدست آمده در این تحقیق، سطوح مختلف شوری دارای اثرات معنی داری بر میزان تری گلیسرید و گلوکز سرم بود  (p< ۰/۰۵). میزان تراکم فقط در شاخص منیزیم سرم تاثیر معنی دار داشت (p< ۰/۰۵) و در سایر شاخص ها تاثیر معنی داری مشاهده نگردید (p< ۰/۰۵) بر اساس آنالیز آماری صورت گرفته، اثر متقابل شوری و تراکم بر میزان آلبومین دارای اثر معنی دار بوده است به طوری که در شوری متوسط و تراکم متوسط کمترین میزان آلبومین سرم مشاهده گردید. همچنین شوری و تراکم دارای اثرات متقابل معنی دار بر میزان گلوکز سرم نیز بودند (p< ۰/۰۵). با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر می توان گفت که ماهی سی باس آسیایی می تواند گزینه مناسبی برای پرورش در آب های لب شور (شوری ۲۰ گرم بر لیتر ) و تراکم متوسط (۲ کیلوگرم در متر مکعب) باشد.

کلیدواژه ها

باراموندی, استرس محیطی, آب لب شور, آبزی پروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.