رفتار قلدرمآبانه محیط کار و شرایط محیط کاری در پرستاران شاغل در مرکز روان پزشکی رازی تهران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-19-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا احمدی جیرنده

Nursing Department, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences

مسعود فلاحی خشکناب

Nursing Department, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences

ابوالفضل ره گوی

Nursing Department, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences

محسن واحدی

Biostatistics and Epidemiology Department, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences

چکیده

مقدمه: پرستاری حرفه ­ای چالش برانگیز است. یکی از این چالش ­ها، رفتار قلدرمآبانه محیط کار می ­باشد. در مقایسه با سایر حرفه ­ها، شیوع رفتار قلدرمآبانه در پرستاری بیشتر است. با این حال اطلاعات کمی در رابطه با رفتار قلدرمآبانه و شرایط محیط کاری در پرستاری و بخصوص روان­پرستاری در ایران در دسترس است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی ارتباط رفتار قلدرمآبانه محیط کار  با شرایط محیط کاری در پرستاران شاغل در مرکز آموزشی درمانی روان­پزشکی رازی تهران در سال ۱۴۰۲ به انجام رسید. روش کار: این پژوهش، مطالعه ­ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی ۱۵۳ پرستار شاغل در مرکز آموزشی درمانی رازی تهران در پائیز ۱۴۰۲ انجام شد. شرکت­ کنندگان به روش تصادفی ساده و با استفاده از معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار جمع­آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه بازنگری شده اعمال منفی (NAQ-R: Negative Acts Questionnaire-Revised) و پرسشنامه شرایط محیط کاری (PES-NWI: Practice Environment Scale of Nursing Working Index) بود. نتایج با استفاده از نرم افزار spss ورژن ۲۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: ۲۴/۲ درصد پرستاران در طی ۶ ماه گذشته در معرض رفتار قلدرمآبانه قرار گرفته بودند. میانگین نمره شرایط محیط کاری ۰/۴۵±۲/۴۱ بود. افزایش نمره شرایط محیط کاری [ OR=۰/۱۲۹, ۹۵% CI for OR ( ۰/۰۴۶, ۰/۳۵۹), p< ۰/۰۰۱ ] به صورت معناداری با کاهش شانس قرار گرفتن در معرض رفتار قلدرمآبانه همراه بود. خوب بودن رابطه با مدیران [OR=۰/۲۴۲, ۹۵% CI for OR ( ۰/۰۸۱, ۰/۷۲۳), p=۰/۰۱۱  ] و علاقه داشتن به بخش محل کار [ OR=۰/۱۹۰, ۹۵% CI for OR (۰/۰۶۳,۰/۵۴۹), p=۰/۰۰۳ ] نیز  به صورت معناداری با کاهش شانس قرار گرفتن در معرض رفتار قلدرمآبانه همراه بودند. نتیجه گیری: شرایط محیط کاری بر بروز رفتار قلدرمآبانه در محیط کار تاثیرگذار بود. بنابراین به مدیران پرستاری توصیه می­شود تا با بهبود شرایط محیط کاری، وقوع رفتار قلدرمآبانه محیط کار را کاهش دهند. همچنین بهبود ارتباط پرستاران با مدیران و افزایش علاقه آنها به محل کار نیز می­تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

کلیدواژه ها

Workplace Bullying, Work Environment, Nursing, Psychiatric Nursing, Psychiatric Hospital, رفتار قلدرمآبانه محیط کار, شرایط محیط کاری, پرستاری, روان پرستاری, بیمارستان روان پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.