تبیین ارتباط سبک زندگی رسانه ای بر شکل گیری پدیده چاقی در دانش آموزان دختر: یک مطالعه کیفی پدیدارشناسی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HSR-20-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده الهی دوست

Department of Counseling and Psychology, Payam Noor University, Tehran, Iran

محبوبه حجتی

PhD Student, Student Research Committee AND Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan AND Forensic Medicine Research Center, Forensic Medicine Organization, Tehran, Iran

سید محمد قلمکاریان

Assistant Professor, Department of Educational Sciences, Payam Noor University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: چاقی یکی از اختلالات تغذیه ای شایع در تمامی کشورهاست و با بسیاری از بیماری های عمومی در ارتباط می باشد. از عوامل موثر بر چاقی می توان به سبک زندگی رسانه ای اشاره کرد. پژوهش حاضر با هدف تبیین ارتباط سبک زندگی رسانه ای بر شکل گیری عوامل مرتبط با پدیده چاقی در نوجوانان انجام شد. روش ها: این مطالعه از نوع کیفی با رویکرد پدیدارشناسی مبتنی بر الگوی تجزیه و تحلیل Colaizzi بود. شرکت کنندگان شامل ۱۰ نفر از دانش آموزان دختر ۱۴-۱۰ سال دارای اضافه وزن و چاقی بود که در سال ۱۴۰۱ به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و تحت مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. تمامی مصاحبه ها ضبط و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: از تحلیل مصاحبه ها، سه مقوله اصلی شامل «غفلت از توجه به سبک زندگی سالم، تغییر نگرش نسبت به سبک زندگی سالم و هویت رسانه ای» استخراج گردید. مفاهیم غفلت از توجه به سبک زندگی سالم شامل «مصرف رسانه ای، برنامه ریزی، اختلال روانی و خواب، خوردن با رسانه، تحرک و پرسه زنی رسانه ای»، مفاهیم تغییر نگرش نسبت به سبک زندگی سالم نیز شامل «احساسات، علاقمندی ها، تغذیه» و مفاهیم هویت رسانه ای شامل «تلفن همراه شخصی و وابستگی شدید به رسانه» بود. نتیجه گیری: نتایج به دست آمده ارتباط سبک زندگی رسانه ای را در غفلت و تغییر نگرش نسبت به سبک زندگی سالم تبیین نمود. به نظر می رسد این عوامل همراه با شکل گیری نوعی از هویت رسانه ای در نوجوانان، مانع از توجه به ابعاد مختلف سبک زندگی سالم می شود که پدیده چاقی یکی از پیامدهای آن محسوب می شود. از این رو، در سیاست گذاری برای ترویج سبک زندگی سالم و پیشگیری از چاقی، باید توجه ویژه ای به ارتباط رسانه ها بر شکل گیری پدیده چاقی نمود.

کلیدواژه ها

Obesity, Social media, Life style, چاقی, رسانه اجتماعی, سبک زندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.