پیش بینی عوامل مرتبط با پذیرش واکسیناسیون کووید-۱۹ در بین زنان باردار و شیرده مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت زاهدان، استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 36، شماره: 144
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-36-144_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 23
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا مقیمی

Student Research and Technology Committee, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.

مریم سراجی

Health Education and Health Promotion, Health Promotion Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.

زهرا عرب برزو

Department of Epidemiology & Biostatistics, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.

چکیده

زمینه و هدف در طول همه گیری کووید-۱۹، اقداماتی برای انجام واکسیناسیون فوری در زنان باردار و شیرده ضروری بود، زیرا هر دو گروه در معرض خطر بودند. واکسیناسیون در زنان باردار و شیرده می تواند مانند سایر افراد در پیشگیری از ابتلا به بیماری شدید جلوگیری کند. هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با پذیرش واکسیناسیون کووید-۱۹ در بین زنان باردار و شیرده با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بود.  روش بررسی این مطالعه از نوع مقطعی بود که جامعه آماری آن متشکل از ۲۶۰ نفر از زنان باردار و شیرده مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر زاهدان در سال ۱۴۰۱ بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون ناپارامتری ویلکاکسون، من-ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون با نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل شدند. یافته ها نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد متغیرهای جمعیت شناختی ۱۲/۶ درصد از واریانس سازه رفتار را تبیین می کند (۰/۰۵> P). سازه های مدل اعتقاد بهداشتی مانند حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی، راهنمای عمل، سن و سطح تحصیلات ۳/۲۶ درصد واریانس رفتاری را گزارش می کند که متغیرهای سن، خودکارآمدی و منافع درک شده اثر معناداری بر رفتار داشتند (۰/۰۵> P). درمجموع، متغیرهای مذکور ۹/۳۸ درصد از واریانس رفتار پذیرش واکسن را پیش بینی کردند. نتیجه گیری نتایج نشان داد عوامل سن پایین، سطح تحصیلات بالا و سازه های مدل HBM شامل خودکارآمدی و منافع درک شده می توانند رفتار پذیرش واکسن کووید-۱۹ را در زنان باردار و شیرده در جنوب شرق ایران پیش بینی کنند. این یافته ها می توانند به سیاستگذاران و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی کمک کند تا از این مدل در طراحی برنامه ای برای بهبود پذیرش واکسیناسیون در گروه های پرخطر استفاده کنند.

کلیدواژه ها

Vaccine, Health belief model, Pregnancy, Lactating, واکسیناسیون, مدل اعتقاد بهداشتی, بارداری, شیردهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.