مداخلات و ارزیابی کاردرمانی در کودک با کم توانی ذهنی و نقص توجه پس از آسیب مغزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنگره گزارشهای موردی بالینی
  • کد COI اختصاصی: CCRMED05_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره زینل زاده قوچانی

دکترای رشته کاردرمانی، گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

زهرا کریمیان

دکتری رشته علوم تربیتی و ارشد روانشناسی بالینی، گروه یادگیری الکترونیک، دانشکده مجازی قطب یادگیری الکترونیک،دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز ، ایران

فاطمه طاووسی

دانشجوی رشته کاردرمانی، گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

افراد کم توان ذهنی بر اساس درجه کم توانی شان، علائم متفاوتی دارند که تا قبل از ۱۸سالگی بروز می کند. علائم عقب ماندگی ذهنی در کودکان و نوجوانان عبارت است ازحافظه کوتاه مدت ضعیف، جاگذاشتن وسایل، دیرتر یاد می گیرند یا سخت حرف می زنند، پایین بوده نمره آزمون های بهره هوشی یا IQ ، بروز رفتارهایی مثل پرخاشگری، استرس، فکر کردن به خودکشی، افسردگی و وابستگی زیاد به والدین، مشکل در رفتارهای انطباقی مثل انجام کارهای روزانه ای از قبیل لباس پوشیدن، کم توجهی و بی علاقگی به یادگیری مهارت های جدید، کم توانی در پردازش های حسی (حواس ۵ گانه) و ادراکی. البته تمام این علائم با درجات یکسان در افراد مبتلا به کم توانی ذهنی بروز نمی کند و علائم این عارضه در هر فرد با دیگری فرق دارد .کسی که دچار عقب ماندگی ذهنی است دارای خصوصیات زیر است: این فرد دارای ضریب هوشی )آی کیو) پایین، معمولا زیر هفتاد است، سازگار شدن با محیط زندگی و محیط پیرامون برای او کار سختی است، امور زندگی را کامل درک نمی کند، همانند هم سن و سالانش توانایی قابل قبول برای یادگیری ندارد، برای یادگیری مسائل نیاز به پشتیبانی و تکرار بیشتری دارد .در این مقاله به مطالعه ارزیابی و درمان کودک کم توان ذهنی با همبودی نقص توجه می پردازیم. مراجع تمایل به تولید صدا دارد. زمانی که هدفون روی گوشش باشد از شنیدن صدای موسیقی لذت می برد. اما زمانی که همزمان رادیو روشن است و کاری انجام می دهد حواسش پرت شده و در به اتمام رساندن کارهایش دچار سردر گمی می شود. از دیدن نور لذت می برد. دلبستگی شدید به ماشین دارد به نحوی که در جلسه درمان جز با ماشین با هیچ وسیله دیگری کار نمی کرد. از دیدن مداد و دفتر به گریه می افتاد و از آنها بیزار بود. در ابتدا، برای خروج از جلسه درمان بی قرار بود. بعد از مداخلات کاردرمانی قیچی کردن کودک بهتر شده است و وابستگی اش به ماشین اسباب بازی کمتر شده است. همرنگی را یاد گرفته است و مهارت ترسیم بهتر شده است. در نتیجه مداخلات کاردرمانی باعث ارتقا عملکرد کودک شد.

کلیدواژه ها

عقب ماندگی ذهنی، ADHD، کاردرمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.