فهم تحولات سیاست خارجی روسیه؛ برآیندی از زیست جهان های متکثر
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه سیاست جهانی، دوره: 7، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_PLTIC-7-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 74
نویسندگان
گروه علوم سیاسی – دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی – دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
سیاست و روابط بینالملل عرصه پویایی و تحول است و ادراک و فهم جدید از سیاست خارجی کشورها ضرورتی گریزناپذیر است. تاریخ نشان داده که رفتار و کنشگری روسیه به عنوان یک بازیگر مهم نظام بینالملل در گستره سیاست خارجی هیچگاه خطی، یکسان و یکنواخت نبوده است. در همین راستا هدفاینپژوهش آن است تا ضمن شرح پدیدارشناختی تحولات سیاست خارجی روسیه، بنیادهای اندیشگی سیاست خارجی نوین روسیه و جایگاه ایران در این سیاست را با محوریت اندیشههای «الکساندر دوگین»، فیلسوف سیاسی معاصر روسیه قابل فهم سازد. پرسش اصلی مقالهاز این قرار است که «ماهیت تحولات سیاست خارجی روسیه چگونه قابل درک میباشد؟» فرضیهی مقاله اینگونه تدوین یافته که «به تناسب غلبه تعریف خاصی از زیست جهان، سیاست خارجی روسیه متحول میشود. بر این اساس، با تسلط اندیشه نو اوراسیاگرایی، روسیه واجد فرهنگ و تمدنی بیمانند قلمداد شده که در مقابل فرهنگ غربی قرار دارد. بنابراین، روسیه باید در سیاست خارجی ریشهها و جایگاه استراتژیک خود را بازیابد و به مثابه یک فرهنگ مستقل اقدام به بازیافت تاریخی دشمنان و دوستان و تقریر جدید از سیاست خود نماید. با این وجود، تحول در سیاست خارجی صرفا محصول نظامهای فکری نیست و دولتمردان روسیه بر اساس یک عقلانیت استراتژیک، هرگاه در چارچوب منافع ملی خود بایسته دانستهاند با برگزیدن یک رویکرد عملگرایانه و بهره جستن از چالشهای منطقهای و جهانی و همکاری با همه بازیگران بینالمللی به بیشینهسازی منافع خود پرداختهاند.» چارچوب نظری این پژوهش پدیدارشناسی و یافتههای آن به شیوه توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.کلیدواژه ها
سیاست خارجی, روسیه, پدیدارشناسی, نو اوراسیاگرایی, ایراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.