بررسی آزمایشگاهی رفتار صعود قطره روغن های خوراکی زیتون و کلزا در حضور یک پایدار کننده غذایی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه علمی فناوری های جدید در صنعت غذا، دوره: 10، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JIFT-10-3_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 181
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، ایران
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، دزفول، خوزستان، ایران
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، ایران
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، ایران
گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، دزفول، خوزستان
چکیده
امروزه با افزایش چشم گیر کاربرد صنایع غذایی در زندگی روزمره، بررسی رفتار هیدرودینامیک انواع مختلف روغن ها در حضور پایدارکننده های غذایی اهمیت زیادی پیدا کرده است. در مطالعه حاضر رفتار دو قطره روغن خوراکی زیتون و کلزا درون سیال ساکن حاوی سورفکتانت تویین۸۰ به صورت آزمایشگاهی بررسی شد. به منظور تزریق قطره روغنی به درون سیال، از سوزن تزریق با قطر ۹/۰ میلی متر استفاده شد که قطر معادل قطره ی آن در حدود ۴ میلی متر بود. در ابتدا با اندازه گیری سرعت حرکت حد قطره در سیال خالص آب نتایج و محاسبات اعتبارسنجی شد، سپس اثر غلظت پایدارکننده بر قطر معادل قطره، سرعت حد آن و وابستگی ضریب دراگ بر عدد رینولدز در هر کدام از روغن ها به طور جداگانه بررسی شد. نتایج نشان داد که حضور سورفکتانت بر قطر معادل قطره تاثیر چشم گیری ندارد و با افزایش غلظت سورفکتانت، قطر معادل در حدود ۴ میلی متر ثابت باقی می ماند. همچنین با توجه به اینکه تمام غلظت ها بالای غلظت بحرانی مایسلی قرار دارند، در حضور سورفکتانت، میزان سرعت تغییر محسوسی نداشت. علاوه بر آن، نتایج مربوط به وابستگی ضریب دراگ به عدد بی بعد رینولدز گزارش شد که نشان داد با افزایش عدد رینولدز، ضریب دراگ به طور تدریجی کاهش می یابد. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که غلظت سورفکتانت و نوع روغن چندان تعیینکننده اندازهی قطرات نیستند. همچنین در صورت نیاز به کاهش مقاومت هیدرودینامیکی در سیستمهای مشابه افزایش رینولدز به شیوه هایی چون افزودن سورفکتانت و یا ایجاد اغتشاش جریانی میتواند یک راهکار پیشنهادی باشد.کلیدواژه ها
قطره روغنی, سورفکتانت, قطره درحال صعود, ضریب دراگ, تویین ۸۰اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.