کاربست فناوری در یادگیری فعال کودکان با نیازهای ویژه (نابینایان)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم کاربردی در مهندسی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SASE-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید عالی مقام

کارشناسی مهندسی کامپیوتر

علی پودینه

دانشجوی آموزش دانش اموزان با نیازهای ویژه دانشگاه فرهنگیان زاهدان

چکیده

دو سازمان بهزیستی و آموزش وپرورش استثنایی متولیان اصلی ارائه خدمات توان بخشی و آموزشی به گروه معلولین از جمله معلولین بینایی هستند. این دو سازمان برای شناسایی افراد دارای معلولیت و تعیین درجه معلولیت و همچنین ارایه خدمات حمایتی در راستای توان بخشی و برخورداری این افراد از خدمات آموزشی گایدلاین ها و دستورالعمل های مشخصی دارند. وزارت بهداشت نیز در راستای پیشگیری از نابینایی، برنامه هایی در جهت شناسایی افراد با مشکلات بینایی و ارجاع آنان برای دریافت خدمات درمانی به موقع دارد؛ اما ارجاع برای خدمات توان بخشی از سوی نظام سلامت اتفاق نمی افتد. تامین نیاز به آموختن و اطلاع از محیط اطراف، یکی از نیازهای مهم نابینایان و کم بینایان به عنوان گروهی از دانش آموزان با نیازهای ویژه، است. وزارت آموزش وپرورش و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، شرکت صنایع آموزشی را تاسیس کرده اند که کلیه لوازم آموزشی مورد نیاز شامل خط کش، نقاله، چرتکه، حساب افزار، ماشین تحریر بریل و... را تولید می کند. همچنین کتاب های آموزشی استاندارد برای دانش آموزان کم بینا (فونت درشت) تا پایه ششم تهیه شده است. تاکنون ۱۴ عنوان کتاب درشت خط با استانداردهای لازم چاپ شده است و همچنین بیش از ۱۲۰ عنوان کتاب درسی به صورت بریل، صوتی و درشت نما در هر سال تحصیلی مناسب سازی شده اند.لازم است فهرستی از وسایل و تجهیزات مورد نیاز و ضروری در مدارس و مراکز توان بخشی تهیه شود. باید مشخص گردد که هر تعداد دستگاه برای چه تعداد مددجو کفایت می کند. همچنین نوع معلولیت های همراه در تعیین نوع ابزار کمکی مورد نیاز بسیار تاثیرگذار است. لذا بایستی گروه های مختلف معلولین تحت مشورت کارشناسان، تجهیزات و امکانات کمک بینایی موجود را بررسی کنند و متناسب با نیازشان برای تهیه ابزار، تصمیم گیری شود؛ یعنی علاوه بر اینکه می توان برای حداقل های موردنیاز تصمیم گیری کرد، برای تهیه ابزار پیشرفته تر حتما باید معیارهای بیشتری مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد و برای هر فرد متناسب با شرایط اجتماعی، نیازهای تحصیلی و شهروندی اش اقدام شود.

کلیدواژه ها

کاربست، فناوری، یادگیری فعال، کودکان، نیازهای ویژه (نابینایان)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.